Hoppa till innehållet

Fatima Svendsen

Från Wikipedia
Fatima Svendsen
Fatima Svendsen och Gösta Ekman den yngre, 1962.
FöddFatima Susanne Svendsen
24 januari 1944 (80 år)
Köpenhamn, Danmark
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragArtist, koreograf, textilkonstnär
MakeGösta Ekman (den yngre)
(g. 1963–1974)
SläktingarKarl Gerhard (adoptivfar)
Måns Ekman (son)

Fatima Susanne Svendsen, tidigare Fatima Gerhard och Fatima Ekman, född 24 januari 1944[1] i Köpenhamn i Danmark, är en svensk textilkonstnär och föredetta artist och koreograf.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Fatima Svendsen föddes som dotter till den danska diversearbetaren Anna Svendsen och musikern Joseph Brown som hade invandrat till Danmark från Saint Croix i dåvarande Danska Västindien (numera Amerikanska Jungfruöarna). Pappan lämnade tidigt familjen, och Fatima såg honom bara en gång på avstånd innan han dog 1978. Hon kom i kontakt med underhållningsvärlden redan som tvååring när hennes mamma anmälde henne till att delta i en av Stig Lommers revyer på Tivoli. Där träffade hon den svenske revykungen Karl Gerhard som också uppträdde i revyn, och han blev snabbt förtjust i den lilla flickan.[2]

Karl Gerhard adopterade Fatima 1949, och hon flyttade från Köpenhamn till Stockholm. Enligt Karl Gerhard skulle Fatimas adoptivfar ha rötter från Abessinien,[3] men Fatima har själv bekräftat att han kom från Karibien.[4] Som barn uppträdde hon ibland med Gerhard, och de spelade in sången "Det rara gamla paret" tillsammans. Som ung vuxen var hon dansare och revyskådespelare och deltog i flera av Svenska Ords revyer, såsom Lådan 1967 och Spader, Madame! 1969.

Fatima har varit verksam som konstnär sedan 1976.[5] Hon är utbildad vid Tillskärarakademin, Hemslöjden, Konstfack och Danshögskolan (tidigare Koreografiska Institutet).

Fatima väver bildvävar med en egen teknik som baseras på dubbelväv och gobelängteknik, ofta i stora format. Ett exempel är utsmyckningen på Tomteboda postterminal som består av två vävar med applikation i formatet 9 x 2 meter vardera, som hon skapade tillsammans med Harald Lyth och Britta Carlström. Hon har periodvis arbetat som lärare i textil formgivning, bildväv, färglära och färgningstekniker på Konstfack, Handarbetets Vänner och Konstnärernas Kollektivverkstad (KKV). Hennes konstnärliga projekt har bland annat syftat till att öka förståelsen för färglära, vilket är ett viktig verktyg för de som arbetar med färgblandningar eller textilfärgning. Det arbetet har bland annat lett till en mobil av färgade tygstycken som kallas Den befriade färgkroppen. Den har visats på Konstfack och Millesgården samt i en fotoutställning på Kulturhuset i Stockholm.

Mellan 1963 och 1974 var hon gift med skådespelaren Gösta Ekman (den yngre), och tillsammans har de sonen Måns Ekman. Efter äktenskapet återtog hon inte adoptivnamnet Gerhard utan istället födelsenamnet Svendsen. Senare fick hon även en dotter. Fatima är medlem i kommittén för Karl Gerhard-stipendiet, som delas ut till svenska artister och textförfattare som verkar i Karl Gerhards anda.[6]

Verk och produktioner[redigera | redigera wikitext]

Separatutställningar[redigera | redigera wikitext]

Karl Gerhard spelar Jag och lilla Frida. Här tillsammans med sin adoptivdotter Fatima, med anledning av Stockholms 700-årsjubileum, 1953.
Fatima Svendsen och Gösta Ekman d.y.. Bilden är tagen i Karl Gerhards "Villa Kråkslottet" i Saltsjöbaden, 1962.

Samlingsutställningar i urval[redigera | redigera wikitext]

Konstnärliga uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Representerad i[redigera | redigera wikitext]

Stipendier, kultur- och projektbidrag samt forskningsanslag[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller (urval)[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1970, CD-ROM, Version 1.04, Sveriges Släktforskarförbund (2002).
  2. ^ Alex Frank Larsen: "De sendte en pige" i Ud & Se, maj 2018, sidorna 64–74.
  3. ^ Karl Gerhard i Med mitt goda minne Bonniers 1964 s. 120
  4. ^ Intervju i Dagens Nyheter, 7 augusti 1992, sid A7
  5. ^ Från strålkastare till vävstol, Helge Samuelsson i Göteborgs-Posten 1994-01-24, sidan 15.
  6. ^ ”Karl Gerhard-stipendiet”. Karl Gerhard-sällskapet. http://www.jazzgossen.com/karl-gerhard-stipendiet.html. Läst 12 juli 2024. 
  7. ^ Bengt Jahnsson (11 januari 1969). ”Glest mellan skratten i HasseåTages revy”. Dagens Nyheter: s. 12. http://arkivet.dn.se/arkivet/tidning/1969-01-11/9/12. Läst 31 augusti 2015. 
  8. ^ ”Spader, Madame”. Musikverket. http://calmview.musikverk.se/CalmView/Record.aspx?src=CalmView.Performance&id=PERF25691&pos=142. Läst 15 juni 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]