Faure Gnassingbé

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Faure Gnassingbé

Gnassingbé 2014.

Innehar befattningen
Tillträdde befattningen 
4 maj 2005
Företrädare Bonfoh Abass (tillförordnad)
Tid i befattningen
5 februari 2005–25 februari 2005
Företrädare Gnassingbé Eyadéma
Efterträdare Bonfoh Abass (tillförordnad)

Född Faure Essozimna Gnassingbé
6 juni 1966
Togo Lacs, Togo

Faure Essozimna Gnassingbé, även känd som Faure Eyadéma, född 6 juni 1966 i Lacs, Togo, är en togolesisk politiker och ekonom, Togos president sedan den 4 maj 2005.

Gnassingbé är son till tidigare presidenten och diktatorn Gnassingbé Eyadéma. Han var medlem av parlamentet från 1998, och fadern genomförde 2002 en författningsändring som gjorde det möjligt för sonen att ta över som president, då minimiåldern för presidentämbetet sattes ner från 45 till 35 år. Samtidigt utnämndes Gnassingbé till minister för offentliga affärer. Två dagar efter faderns död 2005 lät Gnassingbé utnämna sig till president med militärens stöd. Efter stora oroligheter och internationell press måste han emellertid avgå och gå med på nyval. Efter en valkampanj som överskuggades av blodiga sammanstötningar förklarades Gnassingbé som vinnare, men oppositionen har vägrat erkänna valet. Gnassingbé tog formellt över som president i Togo i maj 2005, trots massiva protester från oppositionen.

I oktober 2021 fick Faure Gnassingbé åtagandet ”HeForShe” från UN Women på fredagen för sin politik för att främja kvinnor och jämställdhet och jämställdhet, tillkännagav regeringsportalen République Togolaise. HeForShe (Lui pour Elle) är en global solidaritetsrörelse som leds av UN Women för ökad jämställdhet och jämställdhet. Fredagen fick HeForShe -distinktionen från UN Women, för sin politik för att främja kvinnor, och jämställdhet och jämställdhet, tillkännager regeringsportalen Togolesiska republiken. HeForShe (Him for Her) är en global solidaritetsrörelse som leds av UN Women för ökad jämställdhet och jämställdhet.

Källor[redigera | redigera wikitext]