Federal Reserve Bank of New York

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
William C. Dudley, den nuvarande (10:e) presidenten vid Federal Reserve Bank of New York och vice ordförande över Federal Open Market Committee (FOMC).

Federal Reserve Bank of New York är en av de tolv Federal Reserve Bank-bankerna i USA. Det är en privat bank och dess kontor ligger på Liberty Street 33 i New York. Banken har en särställning av Federal Reserve-bankerna eftersom den har överlägset störst tillgångar, omsättning (handel) och makt. Federal Reserve Bank of New York är ansvarig för att implementera USA:s monetära policy, vilket görs genom "öppna marknadsoperationer", för att övervaka och reglera de finansiella institutionerna i landet[1] och för att landets penningsystem fungerar.[2] Dessutom ansvarar banken för det andra distriktet i Federal Reserve System, som inkluderar delstaten New York, de 12 nordligaste countyna i New Jersey, Fairfield County i Connecticut, Puerto Rico och Amerikanska Jungfruöarna.

Den största regionala Federal Reserve-banken[redigera | redigera wikitext]

Karta över Federal Reserve-distrikten.

Sedan Federal Reserve-systemet grundades har Federal Reserve Bank of New York ansvarat för att den monetära politiken genomförs, även om besluten tas i Washington D.C. av Federal Reserves styrelse Board of Governors. Banken är ansvarig för öppna marknadsoperationer, det vill säga att köpa och sälja utstående statsobligationer. Ansvaret att upprätthålla en "lagom" nivå på växelkursen mellan dollar och andra valutor, genom att köpa och sälja dollar, ligger också på Federal Reserve Bank of New York. Dessutom är banken den enda av de regionala Fed-bankerna som har en permanent röst i Federal Open Market Committee och dess president väljs i allmänhet till kommitténs vice ordförande. "New York-Fed" startade sin verksamhet den 16 november 1914 under ledning av Benjamin Strong Jr., som tidigare var president vid Bankers Trust Company. Han ledde banken under dess första expansiva fas, ända till sin död 1928.[3]

33 Liberty Street[redigera | redigera wikitext]

Federal Reserve Bank of New York.
Huvudartikel: 33 Liberty Street

Federal Reserve Bank of New York har ritats av arkitektfirman York and Sawyer, som vann den arkitekttävling som föregick byggnationen. 1924 flyttades banken till dess nuvarande plats.[3] Banken har ett stort innehav av guldreserver, möjligen störst i världen (även om detta inte kan konfirmeras genom att schweiziska banker inte rapporterar sitt guldinnehav).

Presidenter[redigera | redigera wikitext]

Bankens presidenter sedan dess grundande:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "The Great American Bubble Machine" p. 6 of 7, by Matt Taibbi, Rolling Stone, July 13, 2009 1:49 PM. Retrieved 2010-03-30.
  2. ^ "About the Fed." New York Federal Reserve Web page. Footnote upgraded/confirmed 2010-03-30.
  3. ^ [a b] "History". New York Federal Reserve Webbsida. Hämtad 2010-03-30.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]