Fenrisulven

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Fenris (olika betydelser).
Fenrisulven biter av Tyrs hand på en folkvandringstida guldbrakteat från Trollhättan. Den äldsta kända avbildning av både Tyr och Fenrisulven
Fenrisulven har fängslats och bitit av Tyrs hand från det isländska manuskriptet NKS 1867 4to från 1760.
Hur Fenrisulven biter av Tyrs hand, enligt John Bauer, 1911.

Fenrisulven (kärr-ulven), Fenrir (den som lever i kärret), Vángandr (monstret vid ån Ván) eller Hróðvitnir (den kände vargen) var namnet på en väldig varg i nordisk mytologi. Han var son till Loke och en jättinna som hette Angerboda. Hans syskon var Midgårdsormen, Hel, Sleipner och Narfe. Hans söner är Hate och Sköll, men Sköll kan möjligen vara ett annat namn för Fenrisulven.

När Fenrisulven växte upp i Asgård var han till en början en harmlös varelse, men han växte snart till ett jättelikt monster och skrämde till slut även asarna. Man enades om att Fenrisulven måste bindas och visade honom en stor och tung kedja och sade att han var den starkaste om han lyckades slita sönder den. Vargen slet lätt sönder kedjan. Man försökte med samma list med en ännu starkare kedja med samma resultat.

Slutligen tillverkade dvärgarna ett rep av bergens rötter, kattens buller, björnens senor, fiskarnas andedräkt, kvinnors skägg och fåglars spott. Det såg endast ut som ett silkessnöre, men ingen kraft i hela världen kunde slita sönder det och de kallade det för Gleipner. Ulven anade att det var något lurt på gång och trodde att det var magi i tråden. De fick inte lägga den runt hans huvud förrän någon av dem la sin hand i hans gap som pant. Tyr var den ende som vågade och vargen blev så bunden till asarnas glada skratt. När Fenris upptäckte att han blivit lurad bet han av Tyrs hand.

Sedan den dagen står Fenrisulven bunden i Jotunheim med ett svärd i munnen med udden upp i överkäken. Från bestens gap rinner det fradga som bildar ån Ván, därav kenningen "monstret vid ån Ván". I Völvans spådom berättas det att i Ragnarök ska ulven slita sig loss och kämpa i det sista slaget mot asagudarna tillsammans med bland andra Loke och sitt syskon Midgårdsormen. Han ylade i sin fångenskap ända till dess. I hans gap som sträcker sig från jorden till himlen ska Oden förgås i gudaskymningen. I gengäld kommer Odens son Vidar att slita upp Fenrisulvens käftar.

På ett av de två 400-talshornen i guld från Gallehus i Danmark ses en man mata ett monster. Därefter avbildas han sittande framför det fjättrade odjuret med avbiten hand. Detta har tolkats som en möjlig avbildning av Tyr och Fenrisulven. I Laaland i Danmark fann man 2009 ett hängsmycke föreställande ett varghuvud med en hand i munnen, vilket kan tolkas som Fenrisulven med Tyrs hand i munnen.[1]

Andra namn[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 13 maj 2016. https://web.archive.org/web/20160513015134/http://www.rygenedetektorklubb.com/html/Lolland09.html#. Läst 23 april 2016.