Ferdinand Arnodin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ferdinand Joseph Arnodin (9 oktober 1845 – 24 april 1924) var en fransk ingenjör och industriman, född i Sainte-Foy-lès-Lyon, Rhône och död i Châteauneuf-sur-Loire in Loiret. Han specialiserade sig på kabeltransporter och betraktas som uppfinnaren av transportbron, som han fick patent på 1887.[1] Men den första bron av den typen konstruerades faktiskt av Alberto Palacio, med Arnodins hjälp.

Nio av de arton kända transportbrokonstruktionerna kan tillskrivas honom. Tre av dem finns fortfarande kvar. De använder både tekniken för hängbroar och snedkabelbroar. Arnodin konstruerade ett stort antal av andra generationens hängbroar vid sekelskiftet 1900 och han restaurerade och förstärkte ett antal av den första generationens hängbroar (före 1860): kabellindningen förstärktes och de gamla kabeltrådarna ersattes med dubbla spiraltvinnade stålkablar, ofta med tillägg av en snedkabelbro (en strukturell förändringar som går under namnet "Système Arnodin"). Hans fabrik (för tillverkning av prefabricerade metallkomponenter) byggdes i Châteauneuf-sur-Loire. Spår av fabriken var fortfarande synliga för några år sedan, och skorstenen kan fortfarande ses, halvt i ruiner, mellan Loire och järnvägen.

Loires flottmuseum, vid Châteauneuf-sur-Loire, ställer ut minnen från dessa verkstäder: en gammal modell av transportbron i Nantes, en bit stålwire tillverkad av Arnodin och fotografier.

Större konstruktioner[redigera | redigera wikitext]

Källor och fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Ferdinand Arnodin, 5 januari 2012.
  1. ^ Troyano, L.F., "Bridge Engineering - A Global Perspective", Thomas Telford Publishing, 2003

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]