Ferdousi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ferdowsi Square (Tehran).jpg

Abol-Qasem Ferdousi (även Ferdowsi) (persiska: فردوسی; "den paradisiske"), Irans mest berömde episke skald. Ferdousi betraktas allmänt som Irans nationalskald och hans Shahname (Konungaboken) är landets nationalepos.

Han föddes antagligen 935 eller 936. Dödsåret är ej säkert känt, men är enligt somliga 1020 eller 1021, enligt andra 1025 eller 1026. Säkert är dock att han föddes i en by nära Tus i Khorasan, där han levde under anspråkslösa förhållanden såsom innehavare av en mindre lantegendom. Det verk, som gjort hans namn så berömt i världslitteraturens historia, är det stora eposet Shahname, som i ungefär 60 000 dubbelverser innehåller en skildring av de persiska kungarnas bragder ifrån äldsta tider och fram till den sassanidiska dynastins undergång (642 e.Kr.) Shahname är världens längsta episka dikt, skriven av en och samma författare. Det är Irans nationalepos och en källa till de iranska folkens identitet. Shahname brukar traditionellt illustreras med vackra miniatyrer. Vid sidan om klassiska turkiska och arabiska tolkningar finns Shahname översatt till de stora världsspråken. Baron Eric Hermelin översatte de inledande delarna av Shahname till svenska 1931.

Svenska översättningar[redigera | redigera wikitext]

  • Shāh-Nāmah: I-V (översättning Eric Hermelin, Norstedt, 1931)
  • Fem berättelser ur Shahname: det iranska nationaleposet (översatt och återberättad på prosa av Anja Malmberg och Namdar Nasser, NordienT, 2006)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Ferdousi, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]