Ferguson TE20

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En "Grålle" från 1946.
En uttjänt Grålle på Tjärö.

Ferguson TE20 är Harry Fergusons gråa traktor. Namnet TE20 har den fått av T=Tractor, E=England och 20 engelska skattehästkrafter. Motoreffekten uppgick till ca 30 hk.

Det nya med "Grållen", som den kom att kallas i Sverige,[1] var den hydrauliska trepunktslyften[1] med sin automatiska tyngdöverföring, vilket innebar att även en lätt traktor kunde dra förhållandevis stora redskap utan att slira. Metoden, som bygger på tryckavkänning i övre bärarmen, förhindrar att redskapet gräver ner sig i marken.

En "Grålle" från 1947.

Traktorn tillverkades i över en halv miljon exemplar och såldes i Sverige i cirka 33 000 exemplar av AB Farming i Nyköping. 1956 tog den då helt nykonstruerade FE 35 över med bensin, fotogen eller dieseldrift. Efterträdaren hade bland annat större motor, sex fram- och två backväxlar (i stället för 4+1).

Idag är "Grålle" ganska populär som veterantraktor. Den mest kända Grålleklubben i Sverige är Svenska Fergusonklubben Grålle som bildades 1987 i Ringarum, Östergötland. Idag är antalet medlemmar över 6 000. Många grålleträffar anordnas runt om i landet, till exempel veterantraktorplöjningar och grålleträngslar.

En mindre smickrande, men i Sverige ganska spridd benämning är Gråsuggan. "Grållen" kallas i Norge för "Gråtass" och i hemlandet England kallas den "Little Grey Fergie".

Utföranden[redigera | redigera wikitext]

Traktorn tillverkades i flera olika utföranden:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Historik”. fergusonklubben.se. http://www.fergusonklubben.se/. Läst 6 juni 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]