Feyli

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Feyli (kurdiska: فه یلی) är en dialekt av sydkurdiskan[1][2]. Feyli talas framför allt av kurder i de sydvästligaste delarna av Kurdistan, vid Irak-Iran-gränsen. Denna region kallas oftast för feyliregionen. De flesta feylitalande kurder är bosatta i de kurdiska (iranska) städerna Ilam och Kermanshah samt Khanaqinregionen och Mandali i Irakiska Kurdistan. Feylikurder har haft stort ekonomiskt och kommersiellt inflytande, särskilt i Bagdad, och har även haft stora kapitaltillgångar, företag och fabriker. Saddam Hussein beslagtog dock feylikurdernas kapital och ägodelar och utvisade dem sedan till Iran med motiveringen att de inte var äkta irakier utan att de var iranier.[3] Efter deporteringen till Iran bosatte sig de flesta i Kermanshah.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kurdish, Southern”. Ethnologue. http://www.ethnologue.com/language/sdh. Läst 12 oktober 2015. 
  2. ^ ”Southern dialects group | Kurdish Academy of Language”. www.kurdishacademy.org. http://www.kurdishacademy.org/?q=node/44. Läst 12 oktober 2015. 
  3. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 25 maj 2012. https://archive.is/20120525171746/http://www.aknews.com/en/aknews/4/221309. Läst 8 mars 2011. 
  • Iraqi presidential concerns over Feyli Kurds
  • Tariq Aziz given additional 10-year jail term for persecution of Shia Kurds