Fez

Från Wikipedia
För staden i Marocko, se Fès.
Beduinsk man med fez.

Fez eller fes är en cylinderformad huvudbonad av glättad ullfilt utan brätten, som oftast är röd och försedd med svart eller mörkblå silkestofs.[1] Den används i huvudsak av muslimer i Nordafrika, Asien och på Balkan. Namnet kommer från den marockanska staden Fès där sådana huvudbonader först tillverkades och där den röda färgen utvanns[1] ur körsbärskornell som invånarna i staden importerat.

Den osmanske sultanen Mahmud II påbjöd 1826 civila och militära ämbetsmän att bära fez i stället för turban.[2] I vissa länder förbjöds huvudbonaden senare, som ett avståndstagande från Osmanska rikets kultur. Detta skedde i Turkiet 1925, i Iran 1928 och i Egypten 1953. I Nordafrika förekommer fezen fortfarande, framför allt i rituella sammanhang. Ett exempel är att en brud i Marocko kan ge sin brudgum en fez i bröllopsgåva.[1]

I Grekland användes fezen både som manligt och kvinnligt plagg.[2]

I Västvärlden används fez oftast vid maskerader, men den var även kortvarigt populär modehatt under 1900-talets första decennier. Fezen kan ingå i en herres "rökrumsklädsel"[1].

Ordet "fez" är belagt i svenska språket sedan 1815.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]