Fiat Multipla

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fiat Multipla från början av 2000-talet.

Fiat Multipla var en bilmodell från 1998 till 2010 och skapade stor uppmärksamhet på grund av sin säregna form och inredning. Bilen är en 6-sitsig MPV i samma storleksklass som Citroën Xsara Picasso där passagerarna är placerade i 3 separata stolar i de båda raderna. Detta annorlunda arrangemang gör att Multipla är ovanligt bred, nämligen 187 cm. En annan udda detalj är den delade, näbbformade motorhuven där strålkastarinsatserna är uppdelade i två segment på olika höjd. Detta utseende har gjort att den i Sverige kommit att kallas olika saker, som till exempel "Farmor Ankas bil" eller fettvalken.

Designern var Roberto Giolito[1]. År 2004 genomgick modellen dock en kraftig ansiktslyftning och en ny, mer konventionellt sluttande huv ersatte den näbbformade. Flera motorer står till buds, däribland Fiats berömda commonraildiesel på 105 hk. I Sverige har någon reguljär import av Multipla aldrig varit aktuell, enligt den svenska generalagenten, men enskilda återförsäljare, främst i stockholmsområdet, har stundtals haft modellen i lager.

Namnet "Multipla" står för mångsidighet och har även använts på en Fiatmodell under 1950-talet, vilken byggde på 600-modellen, Fiat 600 Multipla.

Referenser[redigera | redigera wikitext]