Fife

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Fifeshire)
Fife
Kommun och ståthållarskap
Glenrothes
Land Storbritannien Storbritannien
Riksdel Skottland
Administrativ
huvudort
Glenrothes
Yta 1 324,86 km²[1]
Folkmängd 363 460 (30 juni 2009)[1]
Befolkningstäthet 274 invånare/km²
Tidszon GMT (UTC+0)
 - sommartid BST (UTC+1)
ISO 3166-2-kod GB-FIF
ONS-kod 00QR
Geonames 2649469
2649468

Fife (skotsk gaeliska: Fìobha) är en kommun och ett ståthållarskap i östra delen av centrala Skottland. Centralort är Glenrothes. Fram till 1975 var Fife ett grevskap, och mellan 1975 och 1996 en region. Som region var den indelad i tre distrikt. I äldre dokument och kartor förekommer även namnet Fifeshire som ett namn på området. Dagens Fife anses geografiskt stämma överens med det piktiska kungadömet Fib,[2] och brukar med anledning av det även kallas för the Kingdom of Fife, kungariket Fife.[3]

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Fife omfattar största delen av halvön mellan vikarna Tay och Forth. Kusterna är till största delen höga och klippiga och den östligaste punkten består av de brantaste klipporna Carr Rocks omgivna av Fife Ness. I väster inskjuter en gren av Ochill Hills, som av den fruktbara Edendalen, Howe of Fife, skiljs från de östligare Loinond Hills.

Till övriga delar är kommunen slät eller vågformig och på de flesta platser mycket bördig. De viktigaste vattendragen är Eden och Leven. Huvudorten i grevskapet var Cupar men de mest betydande städerna under grevskapets tid var Dunfermline och St Andrews.

Orter[redigera | redigera wikitext]

Sport[redigera | redigera wikitext]

Artonde hålet på the Old Course och The Royal and Ancient Golf Clubs klubbhus.

St Andrews är känd som golfens hemstad och den plats där sporten uppfanns i sin moderna form. Omkring staden ligger golfbanorna St Andrews Links, inklusive the Old Course, en av världens äldsta golfbanor. Den lokala golfklubben, Royal and Ancient Golf Club of St Andrews, bestämmer fortfarande reglerna för sporten och är arrangör av The Open Championship, även känt som British Open. En tävling som i genomsnitt vart femte år arrangeras i Fife på The Old Course.

I Fife finns Storbritanniens äldsta ishockeylag,[4][5] Fife Flyers, grundad 1938[6] med hemmaarena i Kirkcaldy. Sedan 2011 spelar laget i Elite Ice Hockey League, högsta serien i Storbritannien.[4][5]

Det finns totalt nio rugbyklubbar i Fife, varav åtta rugby union, Dunfermline RFC, Fife Southern RFC i Rosyth, Glenrothes RFC, Howe of Fife RFC i Cupar, Kirkcaldy RFC, Madras RFC, Waid Academy RFC och University of St Andrews RFC. Fife Lions är den enda klubben som spelar rugby league.

Andra sporter som utövas i Fife är fotboll, området har fyra större fotbollslag, Cowdenbeath, Raith Rovers, Dunfermline Athletic och East Fife. Det finns även ett lag som spelar australisk fotboll, Kingdom Kangaroos, och en shintyklubb.

Kända personer från Fife[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]