Fiktiva tidningar från Harry Potter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Den här artikeln tar upp de fiktiva tidningar som finns i böckerna, filmerna och spelen om Harry Potter.

The Daily Prophet[redigera | redigera wikitext]

The Daily Prophet är den mest kända tidningen i Storbritanniens magiska värld. Det är känt att tidningen mera tänker på att säljas än att säga sanningen och när Trolldomsministeriet vill kan de få makten över The Daily Prophet. Journalisten Rita Skeeter arbetade på The Daily Prophet innan hon blev arbetslös. The Daily Prophet har störst del i historien i Harry Potter och Fenixorden, där tidningen förnekar att Lord Voldemort har återvänt. Tidningen skrev då nedsättande artiklar om Harry Potter och Albus Dumbledore, som antydde att Dumbledore höll på att bli senil, samt att Harry var sinnesrubbad.

The Sunday Prophet är samma tidning som The Daily Prophet, bara att den ges ut på söndagarna.

The Evning Prophet är en extra upplaga av The Daily Prophet, om kom ut när det hände något speciellt, som en kvällstidning.

Hört och Sett[redigera | redigera wikitext]

Hört och Sett är en fiktiv tidning i Harry Potter-böckerna som oftast innehåller underliga och obevisade konspirationsteorier. Tidningen ges ut av Xenophilius Lovegood som är Luna Lovegoods pappa. Lena Fries-Gedin har gett namnet till tidningen som en parodi på den svenska tidningen Se och Hör (engelska The Quibbler). I Harry Potter och Fenixorden skriver Rita Skeeter en artikel i Hört och Sett om dagen då Voldemort återuppstod och intervjuar Harry Potter. I den sjunde boken ställer sig tidningen på Harry Potters sida, och skriver att alla bör hjälpa honom. Det ändras dock efter att dödsätare kidnappat Luna Lovegood för att Xenophilius Lovegood gör vad som helst för att de ska släppa hans dotter.

Nutidens Förvandlingskonst[redigera | redigera wikitext]

Nutidens Förvandlingskonst är en tidning. Man vet inte mycket om den, annat än att Harry hörde talas om den på Den Läckande Kitteln i Harry Potter och fången från Azkaban, då trollkarlar diskuterade de senaste artiklarna.

Martin Miggs, den märklige mugglarens äventyr[redigera | redigera wikitext]

Martin Miggs, den märklige mugglarens äventyr är en serietidning. Ron Weasley läser den här serien, eller gjorde i alla fall det när han var tolv, så den verkar vara riktad mot barn/ungdomar.

Vilken Kvast[redigera | redigera wikitext]

Vilken Kvast är en tidning om flygande kvastar. Den rekommenderar och visar olika modeller av kvastar, och den har en beställningsblankett på baksidan. Harry tittade lite i tidningen när han behövde en ersättning för sin Nimbus 2000 under sitt tredje år på Hogwarts. Sirius Black använde sig möjligen av tidningen för att köpa Harrys Åskvigg. Ron nämner tidningen när han visar upp sin nya Rensopare, och det gör även Lee Jordan när han kommenterar Harrys första match med kvasten.

Häxornas värld[redigera | redigera wikitext]

Häxornas värld är en tidning för häxor. Den innehåller artiklar, råd, med mera, ungefär i stil med en vanlig "Mugglar"-tonårstidning. Rita Skeeter har skrivit artiklar till tidningen. Tidningen kan också innehålla Quidditchartiklar och kändisnyheter, som många handlat om Harry Potter. Häxornas värld nämns först i Harry Potter och Hemligheternas kammare, då Gyllenroy Lockman är femfaldig vinnare av tidningens tävling om Supercharmleendet. I Harry Potter och Den flammande bägaren, använder Rita Skeeter tidningen för att skriva elaka saker om Hermione Granger, efter ett bråk på Tre Kvastar. Hon skriver bland annat om Hermione leker med både Harrys och Viktor Krums känslor. Under påsken får Hermione ett ägg av mrs Weasley, som är mindre än ett hönsägg, vilket tyder på att hon läser tidningen. Ron berättar att hans mamma brukar köpa tidskriften för receptens skull.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia