Fil:Kopparkismalm.jpg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Originalfil(1 764 × 1 255 pixlar, filstorlek: 424 kbyte, MIME-typ: image/jpeg)

Beskrivning

Västerbottens landskapssten, kopparkismalmen, har stor utbredning i Skelleftefältet där den uppträder med andra sulfidmalmer.

Malmerna i Skelleftefältet har troligen bildats i en vulkanisk öbåge när stora mängder havsvatten cirkulerat i sprickor i berggrunden, värmts upp av underliggande magma och lakat metaller ur berget. När vattnet sedan strömmat ut på havsbottnen har metallerna fällts ut och bildat en linsformad malmkropp som bäddats in i omgivande sediment för kanske 1900 miljoner år sedan.

Den genom tiderna mest kända fyndigheten är Boliden, där också mycket guld funnits, särskilt i arsenikkis.

Datum
Källa Västerbotten
Skapare Photo: Anders Damberg, Geological Survey of Sweden SGU from Sweden

Licensiering

w:sv:Creative Commons
erkännande
Denna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande 2.0 Generisk
Du är fri:
  • att dela – att kopiera, distribuera och sända verket
  • att remixa – att skapa bearbetningar
På följande villkor:
  • erkännande – Du måste ge lämpligt erkännande, ange en länk till licensen och indikera om ändringar har gjorts. Du får göra det på ett lämpligt sätt, men inte på ett sätt som föreslår att licensgivaren stödjer dig eller din användning.

Checked copyright icon.svg Den här bilden, som ursprungligen laddades upp på Flickr, granskades den November 20, 2011 av administratören eller granskaren File Upload Bot (Magnus Manske), som bekräftade att filen det datumet fanns tillgänglig på Flickr under ovanstående licens.

Filhistorik

Klicka på ett datum/klockslag för att se filen som den såg ut då.

Datum/TidMiniatyrbildDimensionerAnvändareKommentar
nuvarande20 november 2011 kl. 17.02Miniatyrbild för versionen från den 20 november 2011 kl. 17.021 764 × 1 255 (424 kbyte)File Upload Bot (Magnus Manske){{Information |Description=Photo: Anders Damberg Västerbottens landskapssten, kopparkismalmen, har stor utbredning i Skelleftefältet där den uppträder med andra sulfidmalmer. Malmerna i Skelleftefältet har troligen bildats i en vulkanisk öbåge n�

Följande 2 sidor använder den här filen: