Fil:Kröningsrock.jpg

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Originalfil(408 × 765 pixlar, filstorlek: 157 kbyte, MIME-typ: image/jpeg)

Sammanfattning

Beskrivning
English: The coat of king Gustavus III:s coronation robes, worn at his coronation on the 29th of may 1772 in Stockholm.
Svenska: Gustaf III:s kröningsrock, som han bar då han kröntes i Storkyrkan den 29 maj 1772.
Datum
Källa http://emuseumplus.lsh.se/
Skapare Livrustkammaren

Använd vid kröningen den 29 maj 1772. Rocken är en justaucorps med ovanligt stora skörtstycken med sidsprund och sprund mitt bak. Framlinjen ändrar riktning markant nedanför midjan i en båge, likaså sidsömmarna är kraftigt utåtvinklade och även mitt bak gör sömmen en puta utåt. Ärmarna är i två stycken och relativt smala och svängda med breda manchetter. Point d'Espagne spets täcker i stort sett hela plagget, utom på ryggen där tyget på vissa ställen lämnats bara. Tyget är en silverbrokad vävd med silke och silvertrådar och ett broscherad mönster av kronor och flammor. Bottentyget är svårt att urskilja eftersom nästan hela plagget är spetsöverklätt. En våd som är 50 cm bred rymmer tre kronor i bredd och det verkar som om tyget delvis är vävt med en mönstervävd bård. Drygt 2 cm från kanten nedtill och från kanten mitt fram har lämnats en drygt 2 cm bred remsa där tyget inte är spetsklätt. Där tyget lämnats oklätt på detta vis syns bårdens mönster, utom i de kraftigt utställda sidorna där man fällt in kilar som saknar denna bård. Längs framkanten har ett parti med bård fällts in i bottentyget, skarvarna dols nästan helt av spetsarna. Längs med sprundet mitt bak syns också denna bård på motsvarande oklädda yta. Här är den inte infälld vilket visar att tyget är vävt med bård i båda sidorna. Ärmarna har låg ärmisättning och ärmhålen är små och runda. Upptill på ärmarna är tyget skarvat på några ställen med smala kilar, vilket dols helt av spetsdekoren. Manchetterna som är spetskantade är sydda av bården och detta är det enda stället där bårdens barockmösteret framträder tydligt. Rocken har 34 små runda snörmakeriknappar i silvertråd längs h. framkant. 19 st knapphål finns på v. framstycke. Det övertsta 3 cm från halsen och därefter återkommer de med 2-3 cm mellanrum ned till framkantens utåtvinkling. Knappraden fortsätter däremot längre ned. Knapphålen är 6,6 cm långa därav är ca 5 cm uppsprättade. Långt ned på framstyckena finns liggande ficklock som knappast framträder i och med spetsarna.Vid vardera ficklock sitter fem knappar i en rad som gör fickan synlig. De går inte att knäppa i locken, utan är enbart dekoration. I sidsprundet finns fickor. Spetsen är av två storlekar, och det har använts 818 cm av den smala och 2250 cm av den bredare. Tråden verkar grov för tyget och bildar klumpiga hörn där den ändrar riktning. Manchettens översida framtill och mellanrummet i spetgarneringen. Fodret är i silverlamé med invävda ränder i silvertråd.

Tillverkare: Tyget och modellen? ritades av Jean Eric Rehn och vävdes av Johan Anders Meurman, Stockholm. Fodret levererades av Ekstedt & Collander. Dräkten syddes av kungens skräddare Peter Rungren. Knapparna tillverkades av E. Sylvin, Stockholm. Point d'Espagne spetsarna beställdes i Berlin, var tillverkades de??

I klädkammarinventariet från 1790 har dräkten nr 114 och beskrivs på följande sätt. Hans. Kongl. Maijs:ts Krönings Drägt bestående af Rock Väst och böxor af Silfvertyg med inväfda Cronor och flammor fordrad med Silvertyg, Rocken rikt utzirad med Silfver spatsar samt med Silfvertråds knappar med tillhörigt LifGehäng Brodderadt silfr. med stora Ägta pärlor. Ett par hvita handskar med silfver spetsar, ett par skor af Silfvertyg samt ett par stövlor af purpur Atlasch med Brodderade guld kronor och Hermelins kragar.

Licensiering

w:sv:Creative Commons
erkännande dela lika
Denna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk
Du är fri:
  • att dela – att kopiera, distribuera och sända verket
  • att remixa – att skapa bearbetningar
På följande villkor:
  • erkännande – Du måste ge lämpligt erkännande, ange en länk till licensen och indikera om ändringar har gjorts. Du får göra det på ett lämpligt sätt, men inte på ett sätt som antyder att licensgivaren stödjer dig eller din användning.
  • dela lika – Om du remixar, transformerar eller bygger vidare på materialet måste du distribuera dina bidrag under samma eller en kompatibel licens som originalet.

Bildtexter

Ingen bildtext har definierats

Objekt som porträtteras i den här filen

motiv

Filhistorik

Klicka på ett datum/klockslag för att se filen som den såg ut då.

Datum/TidMiniatyrbildDimensionerAnvändareKommentar
nuvarande14 december 2014 kl. 23.18Miniatyrbild för versionen från den 14 december 2014 kl. 23.18408 × 765 (157 kbyte)MkallgrenUser created page with UploadWizard

Följande sida använder den här filen:

Metadata