Filippo Juvarra

Från Wikipedia
Filippo Juvarra
Filippo Juvarra.
Målning av Agostino Masucci.
Personfakta
NationalitetItaliensk
Född7 mars 1678
FödelseplatsMessina, Sicilien
Död31 januari 1736 (57 år)
DödsplatsMadrid, Spanien
Arbeten
Betydande byggnaderLa Superga i Turin
Betydande stilarBarocken
Hitta fler artiklar i
Arkitekturportalen
KulturNav

Filippo Juvarra, född 7 mars 1678 i Messina, död 31 januari 1736 i Madrid, var en italiensk arkitekt och teaterdekoratör.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Juvarra var elev till arkitekten Carlo Fontana.

Hans enda bevarade verk i Rom är Cappella Antamoro (1708–1710)[1] i kyrkan San Girolamo della Carità i närheten av Piazza Farnese. Kapellet uppvisar en rik marmorklädsel, och en originell skulpterad altaruppsättning framställer helgonet Filippo Neris himmelsfärd mot bakgrund av en gloria i form av ett stort, ovalt fönster. Skulpturen är utförd av Pierre Legros den yngre.

Mest känd är dock Juvarra för att ha ritat Basilica di Superga (1716–1727) i Turin. Den uppfördes som ett tackoffer för Turins befrielse efter den franska belägringen 1706. Liksom de flesta barockarkitekter hade Juvarra blick för läge, och kyrkan är belägen på toppen av en brant kulle, 450 m ovanför staden. Juvarra utformade den så att kupolen och portalens volymer markerades. Kupolen med sina parställda kolonner och tunga ribbor har influerats av Peterskyrkans kupol. Portiken är strängt klassisk, men tornhuvarna är i mogen barock med rötter hos Borromini. De invecklade svängda formerna var däremot sällsynta i Italien och förknippas vanligen med Österrike och Sydtyskland, en typisk blandning i den sena internationella stilen.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Filippo Juvarra, 21 augusti 2017.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Blunt 1992, s. 94.

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]