Filmstaden Sergel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Filmstaden Sergel i december 2008

Filmstaden Sergel är en biograf som ligger i Stockholms city vid Hötorget och Sergelgatan. Fastigheten ägs av Stockholms stads fastighetskontor och biografdelen hyrs av SF Bio AB.

Historik

År 1995 byggdes Hötorgscitys fasad mot Hötorget till med Filmstaden Sergel med 14 salonger (totalt 2 667 platser) och fick så till slut den tänkta ljusa glasfasaden mot Hötorget som arkitekt Sven Markelius ursprungligen hade planerat. Markelius var ansvarig arkitekt och stadsplanedirektör för Norrmalmsregleringen mellan 1944 och 1954. Hans önskan var att placera Stockholms Stadsteater här.

Filmstaden Sergel har sitt namn efter den tidigare singelbiografen och scenteatern Sergelteatern på samma plats, som i sin tur var döpt efter skulptören Johan Tobias Sergel (1740–1814), som hade sin ateljé vid Sergelgatan 1. Den ursprungliga Sergel-Teatern från 1959 är idag komplexets stora salong, ombyggd med förhöjd komfort och förbättrad akustik, med bibehållande av den unika 1950-talskänslan.

Filmstaden Sergel ritades av arkitekten Per Kallstenius med inredning av Birgitte Baadsgaard och invigdes den 3 november 1995. I källarlokalerna under biografen finns Hötorgshallen samt ett parkeringsgarage.

Källor