Finlandssvenska flaggan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den inofficiella finlandssvenska flaggan.

Finlandssvenska flaggan. I de svenskspråkiga trakterna av Finland kan det förekomma att man förutom med Finlands blåvita flagga även flaggar med en röd flagga med gult kors (liknande flaggor med andra proportioner är skånska flaggan och norska Nasjonal Samlings partiflagga) för att representera det finlandssvenska. Denna flagga är relativt obekant för många utanför svenskfinland[förtydliga], vilket visades av en artikelserie på Svenska Yle's nyhetssidor[1]. Husbondsvimpeln med samma färger, som påvisar att man är svenskspråkig, är desto vanligare och kan ses i många flaggstänger i trakter där det bor finlandssvenskar, speciellt på landsbygden.

Själva utformningen, med korset, representerar enighet med de andra nordiska länderna, och speciellt med Sverige. Flaggan är inofficiell och baserad på ett förslag till handelsflagga som lades fram av senatens flaggkommitté 1917. I förslaget ingick nio vita rosor i övre vänstra hörnet. Den kan möjligen också ha varit en av kandidaterna till Finlands flagga kring självständighetsförklaringen 1917. Den nuvarande blåvita statsflaggan blev officiell den 28 maj 1918.

Vexillologi[redigera | redigera wikitext]

Finlands riksvapen

Den finlandssvenska flaggan använder de traditionella röda och gula färgerna (som bland annat kan ses i Egentliga Finlands vapen men framförallt i riksvapnet), har ett bredare kors än den skånska flaggan och rektangulära snarare än kvadratiska fält i inre hörnen. Det torde inte finnas officiella beslut på korsets bredd men en bredd minst som i den svenska flaggan, (d.v.s. 5:2:9 horisontellt och 4:2:4 vertikalt) och högst som i Finlands (d.v.s. 5:3:11 horisontellt och 4:3:4 vertikalt) bör gälla.[enligt vem?] För vidstående bilden valdes 4:2:7 horisontellt och 3:2:3 vertikalt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Finlandssvensk vimpel irriterade ryssar på hotell i Pyttis”. http://svenska.yle.fi/artikel/2014/03/05/finlandssvensk-vimpel-irriterade-ryssar-pa-hotell-i-pyttis. Läst 15 juni 2015.