Johannishus slott

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Johannishus slott
Slott
Johannishus slott
Johannishus slott
Land Sverige Sverige
Landskap Blekinge
Kommun Ronneby
Ort Johannishus
Koordinater 56°14′43″N 15°24′50″Ö / 56.24528°N 15.41389°Ö / 56.24528; 15.41389
Kulturmärkning
Enskilt
byggnadsminne
6 december 1982
 - Beteckning i BBR Johannishus 1:2
Arkitekt Carl Fredrik Adelcrantz
Byggherre Fredrik Georg Hans Carl Wachtmeister
Ägare Johannishus Godsförvaltning AB
Byggstart 1772
Färdigställande 1779
Arkitektonisk stil nyklassicism
Webbplats: Johannishus Godsförvaltning AB
Målning av Johannishus slott av Carl August Ehrensvärd
Målning av Johannishus slott av Carl August Ehrensvärd

Johannishus är ett slott vid Listerbyån i Ronneby kommun i Blekinge. Huvudbyggnaden är en gulputsad nyklassicistisk byggnad med brutet tak. För ritningarna stod arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz. Den är omgiven av trädgårdar och parkanläggningar. Sedan 1985 ägs godset av Johannishus Godsförvaltning AB.

Säteriet grundades 1670 av landsdomaren Nils Skunck. Efter honom hette det länge Skunckenberg. Efter Skunck ägdes det först av överste Skytte och sedan av amiralen friherre Cornelius Anckarstjerna. 1684 köptes det av amiralgeneralen greve Hans Wachtmeister af Johannishus. Han gjorde det 1712 jämte Tromtö till fideikommiss för sin släkt, vars stamgods det sedan förblev. 1769 fick hans sonson greve Fredrik Georg Hans Carl Wachtmeister tillåtelse att ändra egendomens namn till Johannishus, efter ättens tidigare gods med samma namn i Livland. Det var han som lät uppföra den nuvarande huvudbyggnaden, som stod färdig 1779.

Norr om slottet finns en by med namnet Mölleryd där SCB avgränsar en småort. SCB benämnde denna småort Johannishus slott mellan 1995 och 2005, men själva slottet ingick aldrig i småorten. Tätorten Johannishus ligger några kilometer söder om slottet. Det finns många fornlämningar i slottets omgivning, bland annat Kasakulle gravfält.

Ägare av Johannishus[redigera | redigera wikitext]

Finska krigsbarn på Johannishus slott[redigera | redigera wikitext]

På Johannishus slott bodde och verkade vid tiden för finska vinterkriget greven och grevinnan Axel och Carola Wachtmeister. Grevinnan var verksam i Lottorna och under dess direktion inrättades ett hem för finska krigsbarn. Enligt uppgifter ankom de första barnen 1942 och hemmet upphörde 1946. Flottans fartyg visade intresse för barnhemmet och gjorde månatliga inbetalningar till hemmet. Varje barn tilldelades olika fartyg som fadder och fartyget fick ett foto av ”sitt” barn.

Barnen bodde på övre planet i slottet där det fanns en gästvåning med flera rum. Måltiderna intogs i det stora slottsköket på nedre plan. Uppgifter av skolbarn i samma ålder visar att skolpliktiga barn gick i Vångs småskola under småskollärarinnan Ulla Håkansson.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Johannishus i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1910)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]