Fior d'Alpe

Från Wikipedia
Alberto Franchetti

Fior d'Alpe är en opera i tre akter med musik av Alberto Franchetti och libretto av Leopoldo Pullè. Operan hade premiär den 15 mars 1894 på Teatro alla Scala i Milano.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Vid den första föreställningen mottogs den första akten kallsinnigt. Andra akten, med musik "allmänt lätt, melodisk och med omedelbar verkan"[2] gladde mer, särskilt öppningsscenen och duetten mellan Paulus och Maria. Den tredje akten togs emot sämre än den andra. Sammantaget var framgången inte särskilt varm, inte ens för det mediokra utförandet, med undantag för den kvinnliga huvudpersonen Cesira Ferrani.[2]

Personer[redigera | redigera wikitext]

Roller Röstläge Premiärbesättning 15 mars 1894
Greven, far till Maria Bas Giulio Rossi
Maria Sopran Cesira Ferrani
Paolo, son till Maso Tenor Giuseppe Cremonini
Maso Bas Francesco Navarrini
Ghita, mor till Paolo Mezzosopran Aurelia Kitzu
Markisen, Marias make Baryton Cesare Bacchetta

Handling[redigera | redigera wikitext]

Akt I

Paolo och Maria, som bor i Alperna, tror att de är bror och syster, men hon är istället dotter till en greve som av allvarliga skäl var tvungen att överge henne. Maria återkallas till Turin eftersom den riktiga modern har dött. Paolo inser att han älskar henne, inte bara som en bror.

Akt II

Två år har gått. Maria tvingades gifta sig med markisen Alfredo men har inte glömt bergen där hon tillbringade sin ungdom och vill återvända. Paolo, gripen av ilska och svartsjuka för separationen från Maria, har bestämt sig för att ta värvning i franska armén som har invaderat Piemonte, och så kommer han att slåss mot Piemonte där Alfredo är en av befälhavarna.

Akt III

Tillbaka till Alperna, där Maria äntligen lyckades åka med Alfredo. Paolo lyckas ha ett möte med henne, där Maria bekänner för honom att hon älskar honom. Utvilad inser Paolo att han inte kan förråda sitt hemland och går över till Piemontesens sida. Han dör i strid och får en kyss av Maria innan han dör.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från italienskspråkiga Wikipedia.
  1. ^ almanacco di amadeusonline
  2. ^ [a b] La Stampa, 16 mars 1894

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • La prima di Fior d'Alpe del maestro A. Franchetti, La Stampa, 16 mars 1894, s 2