Fiskarna (stjärnbild)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Fisk (olika betydelser).
Fiskarna
Pisces
Klicka för större bild.
Lista över stjärnor i Fiskarna
Latinskt namn Pisces
Förkortning Psc
Symbologi Fisk
Rektascension 1 h
Deklination 15°
Area 889 grad² (14:e störst)
Huvudstjärnor 21
Bayer/Flamsteedstjärnor 86
Stjärnor med exoplaneter 5
Ljusa stjärnor 0
Stjärnor nära solsystemet 5
Ljusaste stjärnan η Psc (Eta Piscium) (3.6m)
Närmaste stjärnan Van Maanens stjärna (14.1 )
Messierobjekt 1
Meteorregn 1
Närliggande stjärnbilder Triangeln

Andromeda
Pegasus
Väduren
Vattumannen

Valfisken
Synlig vid latituder mellan +90° och −65°
Bäst synlig klockan 21:00 under November (New York).

Fiskarna (Pisceslatin och Piscium i genitiv) är en ganska ljussvag stjärnbildekliptikan som inrymmer vårdagjämningspunkten. Stjärnorna i Fiskarna är av fjärde magnituden eller ljussvagare, men bildar ett tydligt mönster med fisklinorna utgående från utkanten längst motsols, den ena fisklinan går norrut till den nordligare fisken, den andra fisklinan mot den sydligare fisken (ej att förblanda med stjärnbilden Södra fisken), som utgör en mycket lätt igenkännbar cirkel av stjärnor. Den nordligare fisken är dock mycket svårare att känna igen. Fiskarna var en av de 48 konstellationerna som listades av astronomen Klaudios Ptolemaios i hans samlingsverk Almagest. Enligt myten var gudinnan Venus och hennes son Cupido och badade, när de plötsligt upptäcktes av ett monster. För att undkomma monstret förvandlade de sig till fiskar, och för att inte skiljas från varandra förenade de sig med två hopknutna repändar.

Stjärnor[redigera | redigera wikitext]

Alfa Piscium har det arabiska egennamnet Alrescha, av الرشّة, som betyder repet, men även namnet Okda, av عقدة, som betyder knuten. Den kan alltså visualiseras som knuten som binder ihop linan norrut, och linan i medsols riktning. Alrischa är en tät dubbelstjärna med komponenter av 4:e och 5:e magnituden, avståndet är under en bågsekund. Zeta Piscium, på den södra linan, anses vara mycket lättare att se åtskilda i teleskopet med ett avstånd på 24 bågsekunder, en vit stjärna och en gulare och ljussvagare. Av variabla stjärnor är TX Piscium anmärkningsvärd och ett populärt studieobjekt, eftersom den är lätt att hitta i den sydligare fisken, och också eftersom den är en mycket röd kolstjärna. TX är en oregelbunden variabel. TV Piscium är en något mer svårfunnen variabel av halvregelbunden typ.

Van Maanens stjärna är en närbelägen vit dvärg, den första ensamma vita dvärg som upptäckts. Tidigare kända vita dvärgar Sirius B och Procyon B, är medlemmar i dubbelstjärnsystem som innehåller ljusstarka vita stjärnor. Van Maanens stjärna ligger på 14,1 ljusårs avstånd, och har en magnitud på 12,4. Dess radie är cirka 7000 kilometer, vilket är något större än jordens radie. Dess massa är däremot omkring 70% av solens massa, således är dess densitet mycket hög, någonstans i trakten av miljoner kilo per kubikdecimeter.

Deep-Sky[redigera | redigera wikitext]

Fiskarna är fattiga på deep-sky-objekt, men innehåller några få ljussvaga galaxer, av vilka Messier 74, eller NGC 628 som den också betecknas, är hyggligt ljusstark med en magnitud på 10,6.