Fiskars

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om ett företag. För orten, se Fiskars (ort).
Fiskars sax med plastöglor från 1967.
Fiskars tillverkar bland annat Buster-båtar.

Fiskars Oyj Abp (OMXFIS1V) är ett finländskt industriföretag med huvudkontor i Helsingfors som vunnit berömdhet genom sina köks- och trädgårdsredskap. Omsättningen för Fiskars-koncernen uppgick 2013 till 798,6 miljoner euro och vinsten till 73,8 miljoner euro.[1]

Fiskars har tagit fram en mängd produkter med stark design, bland annat karaktäristiska saxar med orangefärgade handtag av plast. Färgen orange råkade finnas kvar i en plastextruder då man ställde om tillverkningen från saftcentrifugdelar till de första saxhandtagen, vilket sägs vara anledningen till färgvalet.

Fiskars har förutom tillverkning av saxar blivit känt för sina knivar och trädgårdssaxar, som exempelvis sekatörer. Tack vare flera strategiska inkorporeringar finns företaget nu representerat över hela världen, med såväl kontor som tillverkningsanläggningar.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Fiskars ursprung kan spåras till Fiskars bruk som grundades av holländaren Peter Thorwöste år 1649. Bruket var beläget i orten Fiskars i dagens Raseborg i Nyland. Den åttonde ägaren Johan Jacob Julin (adlad John von Julin) inledde 1822 en ny epok i brukets historia. År 1830 anlades Finlands första finsmedja för knivar och saxar, och 1836 startades Finlands första mekaniska verkstad. Det här var autonomins tid under det ryska tsarväldet. År 1884 ombildades verksamheten till ett aktiebolag, som i början av 1900-talet utvidgades med Åminnefors bruk, Skogby ångsåg och Trollshofda masugn.

Under Finlands självständighetstid från 1917 fortsatte Fiskars-bolagets expansion med inkorporering av företag. År 1969 blev Fiskars en föregångare med radikala industriella omstruktureringar, vilket senare har blivit så vanligt bland många företag i hela världen. Under 1977 byggde Fiskars en saxfabrik i Wasau i den amerikanska delstaten Wisconsin. År 2006 köptes företaget Silva Sweden AB, varför bland annat kompasser ingick i Fiskars produktsortiment tills man sålde företaget 2011. År 2007 införlivades Iittalagruppen med Fiskars, och som ett resultat av det kom Fiskars att ta över varumärkena Arabia, Hackman, Höganäs, Iittala och Rörstrand, med flera. Den danska porslinstillverkaren Royal Copenhagen förvärvades i slutet av 2012.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fiskars i korthet

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]