Fiskehamnens metrostation

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Helsingin metro logo.svgFiskehamnen
Kalasatama metro station.jpg
Fiskehamnens plattformar
Stationsinformation
KommunHelsingfors
TunnelbanaHelsingfors metro
Invigd1 januari 2007
Kapacitet
Antal plattformar2
Antal passagerare13 200/vardagsdygn
Förbindelser
Anslutande linjer3. Buss Bussar
Föregående stationBrändö
Efterföljande stationSörnäs
Linjekarta
Helsinki metro map 2007.png

Fiskehamnen (fi. Kalasatama) är en metrostation i Helsingfors metrosystem som togs i bruk i början av 2007. Den ligger mellan stationerna Sörnäs och Brändö i stadsdelen Fiskehamnen.

Till en början kom stationen att betjäna de närliggande kontoren som finns i området. Senare, med början år 2008, började man bygga en helt ny stadsdel i Sörnäs hamn, när hamnverksamheten flyttades till den nybyggda Nordsjö hamn. Den nya stadsdelens centrum kommer att ligga vid metrostationen och kvarteren närmast stationen kommer att byggas först.[källa behövs] Samtidigt kommer man att bygga den östra ingången till metrostationen som för tillfället[när?] endast har den västra ingången i bruk. Totalt omfattar projektet i Fiskehamnen bostäder för 20 000 personer.

Fiskhamnen eller Fiskehamnen?[redigera | redigera wikitext]

I mars 2007, tre månader efter att metrostationen hade öppnats, påpekade Helsingfors stads namnkommitté att det korrekta namnet för stationen är Fiskehamnen på svenska. Helsingfors stads trafikverk hade tagit namnet Fiskhamnen, utan e, från stavningen på gamla kartor. Något beslut om namnbyte för metrostationen har ännu[när?] inte fattats, men saken är under utredning. Namnet Fiskehamnen motiveras med att det är frågan om fiske och inte fiskar. Det finska namnet Kalasatama kommer dock inte att bytas trots att den direkta översättningen är ”fiskhamnen”.[1]

HRT:s hållplatsförteckning listar stationen som Fiskehamnen[2] och det är stavningen som Mediespråk rekommenderar.[3]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]