Fjällräven

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För djuret, se fjällräv.
Fjällräven
Fjällräven Kånken backpacks.jpg
Fjällrävens ryggsäck Kånken.
Typ Dotterbolag
Bransch Textilindustrin
Historia
Grundat 1960 i Örnsköldsvik
Grundare Åke Nordin
Struktur
Moderbolag Fenix Outdoor AB
Övrigt
Webbplats fjallraven.se

Fjällräven är ett svenskt företag och varumärke i tekobranschen som framförallt tillverkar friluftskläder och annan friluftsutrustning. Företaget ingår i Fenix Outdoor AB och är framförallt känt för sina ryggsäckar, som blivit en populär accessoar bland folk i miljörörelsen, speciellt modellen Kånken. De är också kända för sina två storsäljande jackmodeller, Grönlandsjackan och Rävenjackan. Fjällräven är också med och arrangerar vandringstävlingen Fjällräven Classic som är en tävling på hela 110 kilometer som går i den svenska delen av Skanderna mellan Nikkaluokta och Abisko.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Fjällräven grundades av Åke Nordin 1960 i en källarlokal i Örnsköldsvik. Han inledde sin karriär genom att konstruera en egen ryggsäck med ram.[1][2]

1964 lanserades Termotältet.[3] På 1970-talets utvecklades produkterna Grönlandsbyxan, Expedition Dun-jackan, Gyroryggsäcken och ryggsäcken Kånken.[4] Kånken lanserades 1978 och under det första året såldes 400 exemplar och året därefter såldes 30 000.[5]

Idag har företaget en stark position i Sverige men har även viktiga marknader i övriga Europa, bland annat Tyskland.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hasse Tavér (31 december 2013). ”Åke Nordin avliden”. Allehanda. http://www.allehanda.se/angermanland/ornskoldsvik/ake-nordin-avliden. Läst 25 juli 2015. 
  2. ^ Katarina Östholm (31 december 2013). ”"Berättelser är en del av företaget"”. Allehanda. http://www.allehanda.se/angermanland/ornskoldsvik/berattelser-ar-en-del-av-foretaget. Läst 25 juli 2015. 
  3. ^ http://www.fjallraven.se/om-fjallraven/fjallraven-historia/taltrevolutionen-1964
  4. ^ http://www.fjallraven.se/om-fjallraven/fjallraven-historia/fjallraven-tidslinje
  5. ^ http://www.fjallraven.se/om-fjallraven/fjallraven-historia/kanken

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]