Fjärilseffekten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fjärilseffekten eller måsvingeeffekten är ett begrepp inom kaosforskning och teorin för dynamiska system som avser en egenskap hos vissa kaotiska system.

Begreppet bygger på teorin om att en marginell påverkan i en del av ett system kan få stora och oförutsägbara effekter någon annanstans i systemet. Exempelvis antas en fjäril som i Mexiko slår med sina vingar kunna ha en minimal påverkan på luftströmmar, så att en orkan skulle kunna drabba södra Sverige senare. Den riktigt lilla händelsen slår igenom på den stora händelsen en tid senare då denna kan betraktas såsom ett kaotiskt system.

Fenomenet återfinns i ordspråket: Liten tuva stjälper ofta stort lass. Det kaotiskt lastade släpet går under av en ojämnhet på vägen. Det tänks då finnas en hårfin skillnad när en tornado uppstår eller blir vanliga vindbyar i ett åskväder. Fjärilens vingslag skulle kunna inverka på denna process, då denna sker tidsmässigt senare. Fjärilen har efter en tid inverkat på alla luftpartiklars exakta positioner i hela atmosfären. Termen om fjärilen borde också innefatta att man kan gå bakvägen för att hitta (ny) kausalitet mellan händelser och därmed reda ordning i ett synbart kaos (händelser utan logisk/matematisk förklaring). Men forskarna är inte eniga i kaosfrågan. Grunden för effektens möjliga inverkan är det holistiska synsättet på sammanhängande helhetssystem.

Modellen blev populär med hjälp av journalisten James Gleicks[1] bok Kaos.[2] men uttrycket myntades av matematikern och meteorologen Edward Lorenz vid en föreläsning som hölls 1979.

En fjärilseffekt uppstår i Ray Bradburys kända novell från 1951 A Sound of Thunder, publicerad på svenska i novellsamlingen Solens gyllene äpplen under titeln Åskmuller och av förlaget Novellix som Ett dån av åska. Ett antal resenärer åker där tillbaka i tiden och av ett misstag råkar en av resenärerna döda en fjäril under vistelsen i forntiden. Detta lilla misstag ändrar på nutiden, så att de återvändande tidsresenärerna inte längre känner igen sig.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ James Gleicks website
  2. ^ Chaos, James Gleicks hemsida