Fjorton suger

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fjorton suger
Genredrama
RegissörEmil Larsson
Filippa Freijd
Henrik Norrthon
Martin Jern
ProducentEmil Larsson
Henrik Norrthon
Filippa Freijd
Martin Jern
ManusMartin Jern
SkådespelareJesper Fridh
Björn Månsson
Andreas Karoliussen
Elin Ahlberg
OriginalmusikFilippa Freijd
Martin Jern
Henrik Norrthon
Emil Larsson
ProduktionsbolagDansk Skalle
Sonet Film
Film i Skåne
Premiär
Speltid82 minuter
LandSverige
Språksvenska
Budget1-2 miljoner kronor
IMDb SFDb

Fjorton suger är en svensk dramafilm som hade biopremiär i Sverige den 29 oktober 2004[1], i regi av Emil Larsson, Filippa Freijd, Henrik Norrthon och Martin Jern.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Emma är fjorton år. Hon bor med sina föräldrar och sin storebror Marcus i ett radhus i Skåne. Hon har många vänner och en underbar familj. Dock är kontakten mellan henne och familjemedlemmarna är relationen inte så bra eftersom de för det mesta tycker att hon är en jobbig och efterhängsen lillasyster. Filmen utspelar sig under Emmas sommarlov och börjar då Emma och hennes vänner är på väg till en fest hemma hos en av Marcus kompisar. Marcus blir sur för att Emma ska med på festen och tycker att hon inte har någonting där att göra. Han väljer själv att inte följa med på grund av att han inte vill festa med sin lillasyster. På festen blir Emma alldeles för full och somnar i en säng på övervåningen. En av Marcus närmaste kompisar våldtar Emma den kvällen och efter det blir ingenting som förut. Hon blir kär i skejtaren Aron men beter sig stundvis konstigt mot honom på grund av vad som har hänt. Efter en tid med flera incidenter förstår Marcus vad hans kompis gjort mot hans lillasyster och det blir en anmälan. Efter att Emma har träffat Aron får Emma en konstig känsla och blir därför ihop med Aron.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen spelades in i Hittarp och Rydebäck under juli till augusti 2003. Två av arbetstitlarna på filmen var Sämst i Sverige och 042-rules.[2] Musikvideon till "Hej hej Monika" av Nic & the Family spelades in i Helsingborg under hösten 2003 och regisserades av Emil Larsson och Martin Jern, som var två av regissörerna till Fjorton suger. De använde sig av flera av skådespelarna från Fjorton suger i musikvideon.[3]

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Det är länge sedan någon vågade eller ville eller kunde närma sig Roy Anderssons En kärlekshistoria, kanske inte tematiskt, men i tonen, i träffen, i beskrivningen av ett både känslomässigt och samhälleligt tillstånd. Det är här som regikollektivet från Skåne lyckas otroligt väl; när de tar sig bort från problemlösandet i Bullen, och i stället närgånget och ihärdigt blottlägger en urtrist, urspårad småborgerlig skånsk villatristess där ingen har kontakt med någon och någon snart inte längre vill vara med.
Johan Croneman, Dagens Nyheter, 29 oktober 2004

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fjorton suger”. Svensk filmdatabas. 29 oktober 2004. Arkiverad från originalet den 23 september 2016. https://web.archive.org/web/20160923014213/http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=57099&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 21 september 2016. 
  2. ^ ”Fjorton suger”. Svensk filmdatabas. 7 maj 2003. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=57099&type=MOVIE&iv=RecordingPlace. Läst 21 september 2016. 
  3. ^ Fällmar Andersson, Peter (2 maj 2004). ”no-title”. Helsingborgs Dagblad. https://www.hd.se/2004-05-02/no-title. Läst 14 november 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]