Fläns

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fläns är en tunn, utstickande skiva, som löper längs eller runt ett föremål, oftast är flänsen av samma material som föremålet. Men det kan även syfta på en balkfläns, dvs över och underdelen av en I-balk. Flänsar kan ha olika syften, till exempel:

Blindfläns[redigera | redigera wikitext]

Blindfläns som avslutning på en rörledning.

En metallplatta som monteras på ett rörs skarvfläns för att stoppa flödet i rörledningen.

Kylfläns[redigera | redigera wikitext]

Fördjupning: Kylfläns

Kylflänsar är gjorda av ett material med goda värmeledningsegenskaper. De är ofta flera och sitter tillsammans på den yta de skall kyla, till exempel en motor eller en dator. Ofta tillverkas kylflänsar som enheter, med ett stort antal flänsar fördelade på en yta i mer eller mindre invecklade mönster. Genom den stora ytan ökar kyleffekten.

Skarvfläns[redigera | redigera wikitext]

Skarvfläns på en gaspipeline.

Skarvflänsar sitter i ändarna på rör eller stänger avsedda att fästas ihop ände mot ände, eller också för att fästa änden mot en plan yta. De ser oftast ut som en ring, för det mesta i samma material som röret/stången och försedda med hål för bultar, om de är avsedda för skruvförband. Det finns även flänsar avsedda för till exempel svetsning.

Stoppfläns[redigera | redigera wikitext]

Stoppflänsar sitter på exempelvis en hjulaxel för att förhindra att hjulet glider iväg längs axeln.

Flänshjul[redigera | redigera wikitext]

Fördjupning: Flänshjul
Flänshjul på ett tåg.

En annan fläns är den som sitter på flänshjulet, som tåg och spårvagnar rullar på. Här hindrar flänsen dem från att åka av spåret.