Flaggdagar i Finland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Allmänna flaggdagar i Finland är dagar då allmän flaggning är bruklig eller påbjuden. De allmänna flaggdagarna kan delas upp i officiella flaggdagar och vedertagna flaggdagar.

Enligt vedertaget bruk flaggar ämbetsverk och inrättningar under officiella statsbesök på de orter som besöks av en främmande stats statsöverhuvud. I allmänhet rekommenderar inrikesministeriet också allmän flaggning på besöksorten under statsbesöket.

Flaggan skall i allmänhet hissas klockan åtta på morgonen och flaggningen avslutas vid solnedgången, eller klockan nio om solen då ännu inte gått ner. De främsta undantagen är midsommaren (Finlands flaggas dag) då flaggan hissas redan på aftonen, valdagar då flaggningen avslutas då vallokalerna stängs, och flaggning på fartyg då internationell praxis följs.

Officiella flaggdagar[redigera | redigera wikitext]

De officiella flaggdagarna i Finland har bestämts i förordningen om flaggning med Finlands flagga (författning nr 383/1978). De officiella flaggdagarna är sex varje år, dessutom valdagar och den dag då presidenten tillträder sitt ämbete. På officiella flaggdagar har ämbetsverk och inrättningar skyldighet att flagga.

Flaggningen börjar klockan 8 på morgonen och slutar vid solnedgången, dock senast klockan 21. Flaggningen på Finlands flaggas dag börjar midsommaraftonen klockan 18 och slutar midsommardagen klockan 21. På självständighetsdagen och sådan valdag då röstningen upphör efter solnedgången slutar flaggningen klockan 20.

De officiella flaggdagarna är:

Vedertagna flaggdagar[redigera | redigera wikitext]

De "vedertagna" flaggdagarna är elva om året och finns angivna i Universitetsalmanackan[1] som ges ut av Helsingfors universitet, vid sidan av de officiella flaggdagarna. Till god flaggkultur hör att flagga med Finlands flagga på de vedertagna flaggdagarna på samma sätt som på de officiella flaggdagarna.

De vedertagna flaggdagarna är:

Övriga dagar[redigera | redigera wikitext]

Det självstyrda Ålands flagga

Förutom de ovanstående finska flaggdagarna har det självstyrda Åland egna flaggdagar då de flaggar med Ålands flagga. Åländska flaggdagar är:

Samerna har också tolv egna flaggdagar per år, då de hissar Samernas flagga.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Flagg- och festdagar, Universitetets almanacksbyrå.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]