Flaskraket

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En flaskraket avfyras.

Flaskraket, eller vattenraket, är en typ av raket som drivs av vatten och lufttryck.

Funktion[redigera | redigera wikitext]

Raketen drivs genom att lufttryck i flaskan pressar ut vatten genom den smala flaskhalsen. Motorn fungerar alltså i princip som en riktig raketmotor enligt Newtons tredje lag.

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Raketen är i grunden en vanlig plastflaska med en ventil monterad på sig så att man kan pumpa in luft i den. Hemgjorda raketer består ofta av en ventil från en cykelslang fäst i flaskans lock, så att den kan pumpas upp med en vanlig cykelpump. I detta fall behöver man dessutom enbart behålla själva locket, eftersom det ofta passar på många olika flaskor. Flaskan i sig behöver egentligen inte modifieras men i tävlingssammanhang används ofta flaskor med vingar eller fenor.

Rekord[redigera | redigera wikitext]

Världsrekordet i höjd uppnådd av en flaskraket var fram till 2015 623 meter.[1] Detta var dock egentligen genomsnittet av två flygningar varav den ena var 630 meter och den andra 615,7. Det nya världsrekordet som enligt tidskriften Ny Teknik[2] sattes den 7 oktober 2015 godkändes av Water Rocket Achievement World Record Association lyder på 830 meter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 17 juni 2006. https://web.archive.org/web/20060617221539/http://www.uswaterrockets.com/world/world_menu.htm. Läst 18 maj 2006. 
  2. ^ Melin, Jan. ”Nytt raketrekord”. Ny Teknik. https://www.nyteknik.se/popularteknik/nytt-raketrekord-6344206. Läst 3 november 2019.