Flavor Flav

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flavor Flav på Way Out West 2013.
Flavor Flav på Slagthuset i Malmö 1991.

William Jonathan Drayton Jr, alias och känd som Flavor Flav, född 16 mars 1959 i RooseveltLong Island i New York, är en amerikansk rap-artist och dokusåpastjärna. Han var en av grundarna till den välkända hiphopgruppen Public Enemy, från Long Island, New York.

I Public Enemy tog han på sig rollen som komisk sidekick eller "hypeman" till Chuck Ds mer allvarliga och politiska underton. Ett av hans kännetecken blev under Public Enemys första turné att bära en stor klocka fäst i en kedja, som en fortsättning på att det tidigare varit populärt - bland hiphoppare i hans vänkrets på Long Island - att bära stoppur.

Den första låten där han rappade solo med Public Enemy var "Too Much Posse" på debutalbumet Yo! Bum Rush the Show 1987, men på en singel var det först 1990, "911 is a Joke". Låten beskrev med svart humor och sarkasm hur amerikanska larmcentralen inte reagerar på anrop från områden med svart majoritet, blev en stor hit och är än idag välkänd. Han har oftast inte mer än två egna låtar per skiva med P.E. och hans mest kända nummer är t. ex "Cold Lampin' With Flavor", "Can't Do Nuttin' For Ya Man", "A Letter To The New York Post".

Under mitten av 1990-talet hade Drayton drogproblem och Public Enemy låg på is. Detta bland annat efter att han fråntogs vårdnaden av sina två förstfödda barn.

Flavor Flav har på senare tid åter kommit i rampljuset genom att medverka i många dokusåpor, oftast kopplade till amerikanska tv-kanalen VH1. Det mest kända är antagligen hans egna, Flavor of love som har gått i två säsonger och visats på TV400. Han har även försökt sig på en situationskomedi, Under One Roof.

På 1990-talet spelade han in tre soloalbum som aldrig kom att släppas, men i och med hans framgångar med dokusåporna kom en skiva slutligen 2006.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]