Flodhäst

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flodhäst
Status i världen: Sårbar[1]
Flodhäst i Chobe nationalpark.
Flodhäst i Chobe nationalpark.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Partåiga hovdjur
Artiodactyla
Familj Flodhästar
Hippopotamidae
Släkte Hippopotamus
Art Flodhäst
H. amphibius
Vetenskapligt namn
§ Hippopotamus amphibius
Auktor Linné, 1758
Utbredning
Utbredningskarta: grön = dagens utbredning, röd = ursprunglig utbredning
Utbredningskarta: grön = dagens utbredning, röd = ursprunglig utbredning
En flock i Luangwadalen, Zambia.
En flock i Luangwadalen, Zambia.
Hitta fler artiklar om djur med

Flodhäst (Hippopotamus amphibius) är ett däggdjur som lever i Afrika, främst söder om Sahara. Flodhästar lever i flock och tillbringar större delen av sin tid stående i vatten. Den kan vara aggressiv och farlig för människan. Trots namnet är flodhästen närmare släkt med valar (se: Cetartiodactyla) än med hästar. I familjen flodhästar ingår även dvärgflodhästen som lever i västra Afrika.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

En vuxen flodhäst har en kroppslängd (huvud och bål) av 2,9 till 5 meter och en svanslängd av 4 till 5,5 cm. Mankhöjden är cirka 150 cm eller något större. Individerna väger vanligen 1000 till 2500 kg och enstaka exemplar (av hanar) har noterats med vikt uppåt 4 ton.[2] Tillsammans med noshörningar är den det näst största landdjuret. Flodhästen har ett mycket stort huvud som är tillplattat och brett och kan väga upp till 450 kg. Flodhästen har i många avseenden en kropp anpassad till vatten. Kroppen liknar en tunna och den har korta ben. Den har tydligt utstående öron, ögon och näsöppningar vilka är de enda kroppsdelar som befinner sig över vattenytan när djuret ligger i vattnet. Huden är huvudsakligen gråaktig, men runt ögon och öron är den rosafärgad. Flodhästar har 44 tänder. I varje käkhalva finns tre framtänder, en hörntand, fyra premolarer och tre molarer.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Flodhästen förekommer i Afrika söder om Sahara. Tidigare var de även vanliga i Nilen i Egypten, men där är flodhästen numera utrotningshotad. Dessutom fanns den för 3500 år sedan även i Mesopotamien och nordvästra Afrika. På slätten kring floden Jordan överlevde de lite längre men dog ut där för cirka 2000 år sen.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Flodhästen föredrar floder med långsamt flytande vatten med temperaturer mellan 18 och 35 °C. De behöver områden med gräs i vattendragens närhet. Flodhästar lever ensam eller i flockar som vanligen har upp till 15 medlemmar. Ibland förenas flera flockar till en stor grupp med upp till 150 individer.[2] Varje flock har ett tydligt avgränsat revir som markeras med avföring. Äldre hannar lever ibland ensamma men oftast är de ledare för en flock som består av honor, ungdjur och ibland unga hannar.[2] Reviret försvaras genom strider som kan leda till döden för en eller ibland båda rivalerna.

Flodhästar är bra anpassade till livet i vatten. På land svettas de mycket och ibland bränner de sig i solen. De är goda dykare och kan stanna upp till tio minuter under vattenytan. De sluter då sina näsöppningar. Flodhästarnas förmåga att simma är mindre utvecklad. Oftast går de på botten eller utnyttjar vattnets lyftkraft.

Oftast använder de natten till att äta gräs. En vuxen flodhäst behöver cirka 50 kg växtmassa per dygn. För att nå sina betesplatser vandrar flodhästar ibland fem till tio kilometer och skapar på så sätt tydliga stigar.

Lejon och krokodiler kan jaga unga flodhästar men det händer mycket sällan på grund av föräldrarnas försvarsförmåga.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Hona med unge.

Flodhästar parar sig utanför regntiden och efter dräktigheten, som tar ungefär åtta månader, föds under regntiden oftast ett enda ungdjur. Födelsen och parning sker i vattnet. Honan är då helt under vattnet och går bara upp för att andas ibland. Ungdjuret väger vid födelsen 30 till 50 kg och föds med förmågan att gå. Under ungdjurets första veckor lämnar honan flocken. Efter de första veckorna ersätts modersmjölken stegvis med växtämnen. Efter cirka ett år slutar honan att ge di. Ett ungdjur stannar ungefär sju år i moderns närhet. Honor blir könsmogna vid sex års ålder. Hannar blir könsmogna efter 6 eller 8 år men parar sig först efter 20 år eller senare på grund av att de saknar egen flock.

I naturen blir flodhästar 30 till 40 år gamla. Rekordet hölls av en individ som levde från 1952 till 2005 (53 år) i Berlins zoo.[3]

Flodhästar och människan[redigera | redigera wikitext]

Djuret jagas för köttets eller för nöjes skull. Flodhästar uppfattas ofta som fridfulla men det är felaktigt. Ett vanligt påstående gör gällande att de dödar fler människor per år än andra stora afrikanska djur som lejon och krokodil men vetenskapliga studier som stödjer denna tes saknas.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hippopotamus amphibiusIUCN:s rödlista, auktor: Lewison, R. & Oliver, W. 2008, besökt 19 september 2009.
  2. ^ [a b c] Ronald M. Nowak, red (1999). ”Hippopotamus” (på engelska). Walker’s Mammals of the World. The Johns Hopkins University Press. Sid. 1068/71. ISBN 0-8018-5789-9 
  3. ^ was macht eigentlich...Bulette? Leider nichts mehr, die tageszeitung, 3 januari 2006 (tyska)
  4. ^ Hippo Haven des Smithsonian Magazine (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]