Flogsta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För området utanför Kramfors, se Flogsta, Kramfors.
Flogsta
Stadsdel
Flogsta höghus
Flogsta höghus
Land Sverige
Kommun Uppsala Kommun
Stad (tätort) Uppsala
Distrikt Uppsala Helga Trefaldighets distrikt
Area 133 hektar
Folkmängd 7 021 (2016)
Postort Uppsala
Postnummer 752 6X - 752 7X
Uppsala vapen, post 1986.svg Portal:Uppsala
Takbild över delar av Sernanders väg.
Bild över Flogsta låghus (Hamberg) taget från ett av höghusen.
Flogsta höghus sedda från Berthåga kyrkogård.

Flogsta är en stadsdel i Uppsala som ligger i västra utkanten av staden, cirka 3 km från centrum.

Höghusen på Sernanders väg och låghusen i Hamberg med Flogstamasten i bakgrunden.

Stadsdelen är främst ett studentbostadsområde och är uppbyggd runt två gator, Flogstavägen som går runt hela stadsdelen och Sernanders väg som löper i en dubbelslinga i mitten. Stadsdelen avgränsas norrut mot Berthåga och Rickomberga av Enköpingsvägen–Luthagsesplanaden, dit Flogstavägen också ansluter. Flogsta växte snabbt upp under det tidiga 1970-talet. Öster om Flogsta ligger Ekeby.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Flogsta var förr en by, och har tidigare även varit kronopark. Namnet kommer av det gamla ordet floe - "vattensamling, mindre träsk", och byn fick troligen namnet efter en utvidgning av Hågaån i närheten. Tidigare dokumenterade stavningar av Flogsta: 1316 – Floestum, 1369 – Floghastum, 1554 – Floesta, 1625 – Floosta, 1665 – Flogsta.[1]

Området[redigera | redigera wikitext]

Sernanders väg eller Flogsta höghus är en åttaformad gata med sexton sjuvåningshus – tolv av dem huserande studenter. Det finns två studentkorridorer per våning, med tolv rum per korridor. Fyra av husen rymmer dock "vanliga" lägenheter, då dessa såldes till och byggdes om av HSB på 1980-talet när bostäder stod tomma. Höghusen på Sernanders väg har alla en liten byggnad mitt på taket, innehållande bastu. Den 21 september 1966 började husen att byggas av Stiftelsen Studentstaden i Uppsala och ett år senare kunde de första studenterna flytta in. Sernanders väg är uppkallad efter professorn i biologi Rutger Sernander.

I norra Flogsta ligger Flogsta centrum, med en matvaruaffär (ICA Väst). De nordligaste husen längs Flogstavägen, mittemot infarten till Sernanders väg, består av radhusbebyggelse och flerfamiljshus med två till fem våningar.

Kvarteret Hamberg[1][2] är en samling tämligen uniforma röda tegelhus (två-tre våningar i höjd) som ligger vid Flogstavägen 25–95 i västra Flogsta nedanför Sernanders väg. Bostadsområdet har även under en period hetat Flogsta Låghus hos hyresvärden Studenstaden. Husnumreringen är känd för sin förvirrande effekt på nyinflyttade och besökare eftersom den uppifrån sett bildar ett cirkelmönster och inte raka linjer. En pizzeria ligger också i Hamberg. Namnet kommer efter Axel Hamberg (1863–1933), professor i geografi.

Vid Flogstavägen i söder finns också ett rad-, kedje- och parhusområde. Husen är av trä och är målade i klara färger; grönt, gult, rött och brunt. De fyra gator som leder in i detta område har namn efter professorerna Ihre, Hesselman, Noreen och Säve.

I stadsdelens östra del ligger lågstadieskolan Flogstaskolan.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Institutet för språk och folkminnen i Uppsala
  2. ^ "Kvarteret Hamberg 25-93" Arkiverad 28 september 2013 hämtat från the Wayback Machine. från studentstaden.se

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]