Flygkrigsskolan (Finland)

Från Wikipedia
Flygkrigsskolan
(Lentosotakoulu)
Information
Datum2005-2014
LandFinland Finland
LojalitetFörsvarsmakten
FörsvarsgrenFlygvapnet
RollFlygutbildning
StorlekSkolförband
HögkvarterKauhava
Flygplan
SkolflygplanBAE Systems Hawk
F-18D

Flygkrigsskolan (finska: Lentosotakoulu) var inom Finlands försvarsmakt ett skolförband som verkade mellan åren 2005 och 2014. Förbandet var förlagt till Kauhava i Södra Österbotten.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Vid bildandet av Finlands flygvapen kom utbildningen av piloter att ske på Sandhamn, där flygfältets beläggning bestod av sand vilket gjorde att flygfältet kom att kallas "Sahara". Fram till slutet av 1920-talet användes i huvudsak pontonflygplan vid flygutbildningen. På 1930-talet omlokaliserades pilotutbildningen till Kauhava. Samtidigt påbörjade det finländska flygvapnet att även att utbilda piloter för sina reservstyrkor.

År 2005 delades skolan i två delar på två orter, Flygkrigsskolan i Kauhava och Luftkrigsskolan i Tikkakoski. Luftkrigsskolan i Kauhava erhöll det nya namnet Flygkrigsskolan medan den nya skolan i Tikkakoski övertog namnet Luftkrigsskolan.

På grund av den omorganisation som Försvarsmakten gjorde under åren 2012 och 2015, kom Flygkrigsskolan att avvecklas. Skolan utgick från och med den 1 januari 2015, då den nya organisationsstrukturen i Försvarsmakten trädde i kraft.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Översättningar
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Training Air Wing, Finnish Air Force, 6 februari 2010.
Noter

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]