Flygplanskapning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För fiktiva luftpirater, se luftpirat.

Flygplanskapning innebär att man med våld eller hot om våld tar kontrollen över ett flygplan. En person som utför denna handling kallas flygplanskapare, och flygplanskapningar förknippas starkt med terrorism.

Flygplanskapningar som var vanliga under 1960- och 1970-talen, har oftast politiska motiv, till skillnad mot till exempel bilkapning där motivet oftast är att själv ta fordonet genom att med våld eller hot om våld tvinga föraren och passagerarna att lämna det, och sedan använda fordonet för eget bruk eller att tjäna pengar på att sälja det, eller kapning av båt, lastbil och tåg där målet ofta är att råna lastutrymmet på pengar.

Det vanligaste är att kaparna genom att hålla upp kniv eller handeldvapen mot piloterna tvingar dem att flyga flygplanet dit kaparen vill, och hotar att skada piloterna och passagerarna om de inte får sin vilja igenom. I vissa fall, som vid terrorattentaten i USA den 11 september 2001 när fyra flygplan kapades i USA och två av dem flög in i World Trade Centers tvillingtorn, ett kraschade i Pentagon och ett havererade på ett fält utanför Shanksville, Pennsylvania, har kaparen behärskat tekniken att framföra ett flygplan och utnyttjat detta till att själv sätta sig bakom spakarna. I detta fall var målet dock inte förflyttning mellan platser, utan självmordsattentat.

Den första flygplanskapningen genomfördes den 21 februari 1931 i Arequipa i Peru.[1]

Vid ett fall kapade den anställde piloten själv flygplanet. Det skedde i oktober 1998 under en flygning med Air China från Beijing till Kunming, där piloten körde till Taiwan och hotade att haverera flygplanet och döda passagerarna om övriga i besättningen försökte hindra honom.

Flygplanskapningar har medfört hårdare kontroll på flygplatserna av passagerarna och deras bagage.

En annan åtgärd som genomförts är att dörrarna mellan cockpit och passagerarutrymmet låses under flygning, ofta med skottsäkra dörrar.

Kända flygplanskapare[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Aviation Marks 80th Anniversary of First Aircraft Hijacking - 1931” (på engelska). Avianform. 21 februari 2011. http://www.aviainform.org/industrynews/14-industrynews/1211-aviation-marks-80th-anniversary-of-first-aircraft-hijacking-1931.html. Läst 8 september 2015.