Flyttblomfluga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flyttblomfluga
Hoverfly October 2007-21.jpg
Flyttblomfluga (E. balteatus)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Tvåvingar
Diptera
Familj Blomflugor
Syrphidae
Underfamilj Syrphinae
Tribus Syrphini
Släkte Flyttblomflugor
Episyrphus
Art Flyttblomfluga
E. balteatus
Vetenskapligt namn
§ Episyrphus balteatus
Auktor De Geer, 1776
Hitta fler artiklar om djur med

Flyttblomfluga (Episyrphus balteatus) är en blomfluga som tillhör släktet flyttblomflugor.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Flyttblomflugan är övervägande gul och med tre svarta, ibland dubbla, band på bakkroppen. Hur breda banden är kan variera betydligt, de mörkaste varianterna har tre hela dubbelband medan de ljusare bara har antydan till dubbelband. Antennerna är gula till större delen. Ryggskölden är bronsfärgad med gul behåring. Vingarna är klara. Den är medelstor, 8 till 12 millimeter lång. Larverna är gröna.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Flyttblomflugan övervintrar oftast inte i Norden utan migrerar varje år norrut i början på juni. Man hittar flyttblomflugan i alla miljöer och på alla typer av blommor. Den lägger gärna sina ägg på vass och larverna lever på bladlöss, gärna av arten Hyalopterus pruni. Man kan även hitta den på många andra växter med bladlöss och den kan göra stor nytta i ett giftfritt jordbruk. En enda flughona kan lägga mellan 2000 och 4500 ägg. Om det finns mycket bladlöss och få parasiter kan den bli mycket talrik på eftersommaren. Den grönglänsande glansstekeln parasiterar ofta på flyttblomflugans larv. Det slutar med att larven dör och ett tjugotal steklar kläcks.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Flyttblomflugan förekommer i hela Europa, i Nordafrika och vidare österut i en stor del av Asien och Australien. Den är ej påträffad i Amerika. Den finns i hela Norden men den är vanligast i söder.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Tvåvingar: Blomflugor: Syrphinae. Diptera: Syrphidae: Syrphinae. 2009. Artdatabanken, SLU, Uppsala, ISBN 978-91-88506-66-5

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]