Fnac

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fnac butik in Porto, Portugal.

Fnac, ursprungligen Fédération nationale d'achats des cadres, sedan Fédération nationale d'achats är en butikskedja som säljer kulturrelaterade produkter (musik, litteratur, film, datorspel) och elektronik (Hi-fi, hemdatorer med kringutrustning, TV-apparater etc).

Historik[redigera | redigera wikitext]

Företaget grundades i Frankrike 1954 av André Essel (1918-2005) och Max Théret, två marxister med trotskistisk inriktning (den sistnämnde var Trotskijs livvakt). Från början sålde butiken fotoutrustning, men man breddade sig senare med bland annat radioapparater, bandspelare och liknande. Idag ingår kedjan i gruppen Pinault Printemps Redoute, som grundades av François Pinault 1963 och köpte upp Fnac i en tvåstegsaffär 1994 och 1996. Omsättningen var 2004 4,1 miljarder euro[1]. VD är Denis Olivennes.

Dagens Fnac[redigera | redigera wikitext]

Fnac är den största återförsäljaren av kultur- och nöjesprodukter i Frankrike, och har även butiker i Belgien, Spanien, Grekland , Italien, Portugal och Brasilien. Företaget säljer i princip hela spektrumet av konsumentelektronik och multimedia. Produkterna är grupperade i sex kategorier: bok|böcker, musik, data, ljud, video och foto. Man är även återförsäljare för biljetter till diverse evenemang inom musik, teater och sport samt resor och samarbetar där med Carrefour, och Réseau France Billet.

Fakta och siffror[redigera | redigera wikitext]

I januari 2006 drev Fnac 68 butiker i 56 städer i Frankrike, samt ytterligare 49 utspridda i åtta länder (tolv i Spanien, sju i Belgien, åtta i Portugal, sex i Brasilien, sex i Italien, fyra i Schweiz, sju i Taiwan och en i Grekland), en webbutik för utrustnign, Fnac.com och en webbutik för musik, FnacMusic.

Under 2006 öppnade Fnac ytterligare tolv butiker utanför Frankrike, samtliga i länder där man redan etablerat sig, och verksamheten utanför Frankrike bedöms stå för omkring 25% av den totala omsättningen. Den främsta konkurrenten i Frankrike är Virgin Megastore.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ fnac.com

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]