Focal

Från Wikipedia
Focal-JMLab
FOCAL JMlab.png
Focals logotyp
HuvudkontorFrankrike Saint-Étienne, Frankrike
NyckelpersonerJacques Mahul - VD och ordförande
BranschLjudanläggning, Bilstereo
ProdukterFocal
Antal anställda230[1]
Historik
Grundat1979
GrundareJacques Mahul
Struktur
ModerbolagVervent Audio Group
Övrigt
Webbplatswww.focal.com

Focal är ett franskt företag som är baserat i Saint-Étienne i Frankrike. Focal specialiserar sig på att designa och tillverka högkvalitativa ljudsystem.

Focal är mest kända för att ha tillverkat sin högtalare Grande Utopia som gav företaget sitt världsomspännande rykte eftersom högtalaren enligt många anses vara en av världens bästa högkvalitativa högtalare.[2][3] I Sverige kostar ett par av Grande Utopia närmare 2,3 miljoner kronor.

Focal omsätter ungefär 53 miljoner euro per år och har idag 230 anställda vid sin anläggning i Saint-Étienne.[1] Anläggningen exporterar närmare 70% av allt som tillverkas.

Partnerskap[redigera | redigera wikitext]

Fordon[redigera | redigera wikitext]

Focal inledde ett samarbete med flera franska biltillverkare för att utrusta fordon med sina högtalarsystem. De första fordonen som kom att ha ljudsystem från Focal var bilmodeller från Peugeot, bland annat 3008 SUV, 5008 SUV, 508[4] och SUV 2008 under 2016. Därefter DS7 Crossback och DS3 Crossback från DS Automobiles.[5]

Ubisoft[redigera | redigera wikitext]

I september 2017 inledde Focal ett samarbete med Ubisoft, en fransk spelutgivare, inför lanseringen av Assassin's Creed Origins för att ta fram ett begränsat antal hörlurar med en speciell design.[6]

Ett par högtalare från Focal.
Focal Grande Utopia.

Referenser[redigera | redigera wikitext]