Folkbildning i Göteborg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

I Göteborg finns åtta folkhögskolor och samtliga tio studieförbund är representerade. Studieförbunden och folkhögskolorna har olika profiler och inriktningar och tillsammans erbjuder de tillgång till livslångt lärande och kulturupplevelser för de flesta människorna och målgrupperna i Göteborg.

Studieförbundens verksamhet i Göteborg[redigera | redigera wikitext]

Folkbildning[redigera | redigera wikitext]

Folkbildningen är grunden i studieförbundens verksamhet och den kännetecknas av ett fritt och frivilligt lärande. Studieförbunden erbjuder studiecirklar och kurser för allmänheten och för sina medlemsorganisationer. Några studieförbund har stort öppet kursutbud inom framförallt estetiska ämnen, språk, samhällsorientering, livsåskådning, data, hälsa och natur. Många grupper och föreningar samverkar med ett studieförbund kring cirklar för sina medlemmar och funktionärer. Även helt privata små studiegrupper kan vända sig till ett studieförbund och få hjälp med att starta en kamratcirkel. Studiecirklarna uppbär ett statsbidrag och ett kommunbidrag för studiecirklarna[1].

Studieförbunden anordnar även kulturprogram i samverkan med organisationer, institutioner och kulturarbetare, till exempel konserter, teaterföreställningar, litteraturkvällar, föreläsningar, vernissager och guidade turer. Även kulturprogram stöds genom stats- och kommunbidrag.

Övrig verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Flera studieförbund är uppdragstagare för Vuxenutbildningsförvaltningen i Göteborgs kommun och genomför både Komvux-kurser[2] och Sfi-undervisning[3]. Uppdragen upphandlas genom anbudsförfarande. Några studieförbund anordnar två- eller treåriga så kallade kompletterande utbildningar eller yrkeshögskoleutbildningar som lyder under YH-myndigheten[4]. Studieförbunden driver även arbetsmarknadsutbildning och -projekt exempelvis på uppdrag av arbetsförmedlingen.

Lista över studieförbunden i Göteborg[redigera | redigera wikitext]

Lista över folkhögskolorna i Göteborg[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Statsbidrag Folkbildningsrådet”. http://www.folkbildningsradet.se/om-studieforbund/statsbidrag/. Läst 1 januari 2019. 
 2. ^ https://goteborg.alvis.gotit.se/Student/kurskatalog.aspx
 3. ^ ”Svenska för invandrare, Göteborgs stad”. https://goteborg.se/wps/portal/start/forskola-och-utbildning/vuxenutbildning-komvux-larvux/svenska-for-invandrare/!ut/p/z1/hY5NC4JAGIR_jdd9X3P96rYdlFTKIsj2EiqbCq4r65bQr8-OQdHchnmGGeBQAB_KR9eUplND2S_-wr1rbieHYGMz3MdhhNtTmke7NIv9ow_nfwBfYvwhhpAA7ypJ5loSJJSi42EQ-tSlnmOv3Pc-GyonaIBrcRNaaHLXy63WmHFaW2jhPM-kUarpBamVtPBbpVWTgeKThFEWz0yc2QtSXxr_/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/. Läst 1 januari 2019. 
 4. ^ https://www.myh.se/Kompletterande-utbildningar/
 5. ^ ”Arbetarrörelsens folkhögskola i Viskadalen och Göteborg”. https://a-folkhögskolorna.se/. Läst 1 januari 2019. 
 6. ^ ”Folkhögskolan i Angered”. http://www.folkhogskolaniangered.se/sv-SE. Läst 1 januari 2019. 
 7. ^ ”Göteborgs folkhögskola”. http://gbg.fhsk.se/. Läst 1 januari 2019. 
 8. ^ ”Interkulturella folkhögskolan”. https://www.interkulturella.se/. Läst 1 januari 2019. 
 9. ^ ”Kvinnofolkhögskolan”. http://kvinnofolkhogskolan.se/. Läst 1 januari 2019. 
 10. ^ ”Mo gård folkhögskola”. https://www.mogardfolkhogskola.se/. Läst 1 januari 2019. 
 11. ^ ”Alla Studier Mo Gård filial i Göteborg”. Arkiverad från originalet den 2 januari 2019. https://web.archive.org/web/20190102050525/http://allastudier.se/skolor/10127-mo-g%C3%A5rd-folkh%C3%B6gskola-filial-g%C3%B6teborg/. Läst 1 januari 2019. 
 12. ^ ”Mångkulturella folkhögskolan”. http://www.finska.fhsk.se/. Läst 1 januari 2019. 
 13. ^ ”Sankta Elisabets folkhögskola”. http://staelisabet.wixsite.com/stelisabet-1. Läst 1 januari 2019. 
 14. ^ ”Vinga folkhögskola”. https://vingafolkhogskola.se/. Läst 2 januari 2019.