Kinas flagga

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Folkrepubliken Kinas flagga)
Hoppa till: navigering, sök
För Republiken Kinas flagga, se Taiwans flagga.
Folkrepubliken Kinas flagga

Folkrepubliken Kinas flagga
Användning Nations-, handels- och statsflagga Nations-, handels- och statsflagga
Proportioner 2:3
Antagen 27 september 1949

Folkrepubliken Kinas flagga är röd med en gul femuddig stjärna som till höger omges av fyra mindre stjärnor. Den antogs 1949 i samband med att Kinas kommunistiska parti och Folkets befrielsearmé besegrade Kuomintang i det kinesiska inbördeskriget. Flaggan hissades för första gången när Mao Zedong utropade Folkrepubliken Kina den 1 oktober 1949 på Himmelska fridens torg i Peking.

Symbolik[redigera | redigera wikitext]

Kinas kommunistiska partis flagga

I samband med att Kinas kommunistiska parti och Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens beslutade att grunda en folkrepublik i september 1949 så utlystes en tävling om en ny nationsflagga. Det inkom 2992 olika förslag och det vinnande förslaget utformades av ekonomen Zeng Liansong (1917-1999), vilket antogs av den politiskt rådgivande konferensen den 27 september 1949. Flaggans utformning har till stor del hämtats från kommunistpartiets flagga. Rött är socialismens färg, och stjärnornas gula färg kommer från kommunistflaggan.

Det finns ingen officiell förklaring till vad stjärnorna symboliserar, men en vanlig förklaring är att de fyra mindre stjärnorna representerar de fyra samhällsklasserna (arbetarna, bönderna, småborgarna och de patriotiska kapitalisterna) och den större stjärnan symboliserar det kinesiska kommunistpartiet. En annan förklaring är att stjärnorna står för de viktigaste etniska grupperna i Kina. Den stora stjärnan står då för hankineserna, och de fyra mindre står för mongoler, manchuer, tibetaner och uigurer.[1] Stjärnornas antal återspeglar det faktum att talet 5 är viktigt i den kinesiska filosofin. På kinesiska kallas flaggan 五星红旗 wǔ xīng hóng qí (femstjärniga rödflaggan).

Militära flaggor[redigera | redigera wikitext]

Folkets befrielsearmés örlogsflagga är helröd med en stjärna och de kinesiska tecknen för siffrorna 8 och 1 i gult. Siffrorna refererar till det datum då armén grundades, vid Nanchangupproret den 1 augusti 1927. Markstridskrafternas örlogsflagga.
Flottans örlogflagga är Befrielsearméns flagga med fem horisontella ränder längst ned, tre blå och två vita, vilka representerar havet.
Air Force Flag of the People's Republic of China.svg
Flygvapnets örlogsflagga.

Historiska flaggor[redigera | redigera wikitext]

Qingdynastins första flagg infördes 1872.[2] Flaggan var trekantig och gul med en drake i blått som representerade Manchudynastin. Flaggan hade införts som örlogsgös 1863 och blev i rektangulär form med vissa ändringar stats- och örlogsflagga omkring 1890. Denna flagga användes av de revolterande trupperna i Wuhan under Xinhairevolutionen 1911 och användes som Republiken Kinas arméflagga fram till 1928.[3]
Detta var Republiken Kinas statsflagga från 1912 till 1928. De fem horisontella olikfärgade banden stod för de fem största folkgrupperna i Kina: hankineser (rött), manchuer (gult), mongoler (blått), uigurer (vitt) och tibetaner (svart). Denna flagga antogs den 8 oktober 1928 som Republiken Kinas officiella flagga. Den avskaffades med grundandet av Folkrepubliken Kina 1949 med används fortfarande som Taiwans flagga.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Allt om världens flaggor. Stockholm: Bonnier Impact. 2007. Sid. 218. ISBN 91-85605-09-3 
  • Williams, C. A. S. (1976[1941]) (på eng). Outlines of Chinese symbolism and art motives: an alphabetical compendium of antique legends and beliefs, as reflected in the manners and customs of the Chinese (3d rev. ed.). New York: Dover Publications. Libris 9080906. ISBN 0-486-23372-3 
  • KinaFlags of the World

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”China” (på engelska). FOTW. http://www.crwflags.com/fotw/flags/cn.html. Läst 2012-09-16. 
  2. ^ FOTW om historiska flaggor, läst 2009-05-30
  3. ^ FOTW om historiska flaggor, läst 2012-09-18