Forslundagymnasiet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Växthuset på Forslunda under naturbruksdagen.
Kor på Forslunda.

Forslundagymnasiet är en kommunal gymnasieskola i Umeå kommun med naturbruksprogrammet (NB) med inriktningarna Hästhållning, Djur (Djurvård, sällskapsdjur/djurparksdjur, hund) och Lantbruk samt inriktning Mark och anläggning inom Bygg- och anläggningsprogrammet. Båda är yrkesprogram och ger allmän behörig till studier på högskola. Eleverna kan även läsa naturvetenskaplig profil samt lärling på Forslunda. Skolan har cirka 150 elever.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Forslundagymnasiet har rötter i den lantbruksskola som 1859 startades Yttertavle, ett par mil öst om Umeå, och 1905 flyttades till Brattby, ett par mil väster om staden. I mitten av 1930-talet byggdes en ny lantmannaskola i Gubbänget, på den plats där den nuvarande skolan ligger. Enstaka byggnader från den tiden finns kvar, men huvuddelen av skolan byggdes 1969, med om- och tillbyggnader 1983, 1995 och 2003.[1]

Hushållningssällskapet var huvudman för skolan var fram till 1953, då landstinget tog vid. År 1970 inordnades skolan i den vanliga gymnasieskolan, men först 1995 tog Umeå kommun över verksamheten. [1]

Från 1939 bedrivs även trädgårdsutbildning vid skolan.[1]Från 1932 till och med slutet av 1960-talet var skolan statlig hingstuppfödningsanstalt för den nordsvenska hästen. [1]

Vuxenutbildning[redigera | redigera wikitext]

Forslunda erbjuder en 2-årig Yh-utbildning till trädgårdsmästare med inriktning mot ledarskap, skötsel och underhåll av gröna miljöer.

Grundutbildning inom mark och anläggning 40 veckor finns också.

Båda vuxenutbildningarna ger studenterna god förutsättning till jobb efter avslutade studier.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Forslundagymnasiet har ett jordbruk med 50–60 mjölkkor, 15 suggor och svinproduktion, 10–20 får, ett hönshus samt ett djurhus med nästan 100 olika arter av smådjur, ett mindre undervisningsstall med skolhästar, en hundträningshall, växthus.

Gymnasiet arrangerar årligen naturbruksdagen (en populär familjedag i augusti–september med olika aktiviteter) och julmarknad (mitten av december).

Forslundagymnasiet är en av femton intressenter i Gröna Navet.

Skolans närmsta granne är ridskolan Hippologum, som Forslunda har ett nära samarbete med. Andra aktörer som skolan samarbetar med är Umåker, Umeå universitet, LRF samt många praktikvärdar både i Sverige och utomlands.

Distriktsveterinärerna har en mottagning för hund, katt och smådjur inom skolans område.[2]

På skolan finns en gårdsbutik som säljer lokalproducerade produkter.

För elever finns elevhemsboende med helinackordering, bra bussförbindelser in till stan, idrottshall, ett mindre gym samt skolbibliotek.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Davidsson, John; Furstenborg Henrik (1996). En skola för drängar, pigor och bönder: historik över undervisningen vid Umeå lantbruks- och trädgårdsskola samt hos föregångarna i Yttertavle och Brattby. Umeå: Landstingets mediabyrå. Libris 2274762 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]