Forsytesagan (2002)

Från Wikipedia
Forsytesagan
OriginaltitelThe Forsyte Saga
GenreDrama
Skapad avStephen Mallatratt
Jan McVerry
Baserad påForsytesagan
av John Galsworthy
MedverkandeDamian Lewis
Gina McKee
Rupert Graves
MusikGeoffrey Burgon
Antal avsnitt7 + 4
Längd (per avsnitt)741 minuter (totalt)
Antal säsonger2
LandStorbritannien
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagGranada Television
ProducentDavid Boulter
Sändning
OriginalkanalITV
Originalvisning7 april 200225 maj 2003
BildformatAspect ratio och upplösning
LjudformatMono, stereo, 5.1
Externa länkar
IMDb

Forsytesagan (engelska: The Forsyte Saga) är en brittisk miniserie från 2002. Serien är baserad på Nobelpristagaren John Galsworthys släktsaga om den välbärgade familjen Forsyte och familjemedlemmarnas öden och äventyr i London under det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talet. Serien regisserades av Christopher Menaul och Dave Moore och producerades för den brittiska tv-kanalen ITV. Serien fick sin uppföljare med Forsytesagan: To Let (2003).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Seriens handling fokuserar i synnerhet på kusinerna Jolyon Forsyte och Soames Forsyte. Jolyon skapar skandal i familjen när han lämnar sin fru för sin dotters guvernant och börjar leva bohemliv med henne i Londons mindre fashionabla kvarter. Soames i sin tur blir vansinnigt förälskad i den vackra pianisten Irene Heron.

Irene accepterar till slut ett av Soames frierier efter att hennes styvmor bestämmer sig för att hon inte tänker försörja styvdottern längre. Irene inser dock att hon aldrig kommer att kunna älska Soames, hon hatar hans närvaro från första stund, och stänger honom alltmer ute från sitt liv. Äktenskapet utvecklas så småningom till en mycket tragisk historia med ingredienser som otrohet, besatt kärlek och våldtäkt.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Handling serie II (The Forsyte Saga: To Let)[redigera | redigera wikitext]

Under 1920-talet, åratal efter det tragiska äktenskapet mellan Soames Forsyte och Irene Heron fick sitt slut, har båda gift om sig och gått vidare med sina liv. Djupa sår från det förflutna kommer dock återigen upp till ytan då Soames dotter Fleur och Irenes son Jon av en slump träffas och blir vansinnigt förälskade; helt omedvetna om den tragiska historia som döljer sig i deras föräldrars förflutna.

Rollista serie II[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]