Fosbury-flopp

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Fosbury-flopp är en höjdhoppsteknik som först användes av den amerikanske höjdhopparen Richard Fosbury och som revolutionerade höjdhoppssporten genom att markant öka de höjder som var möjliga med de tidigare teknikerna, dyk och sax-stilarna.

Fosbury rönte snabbt stora framgångar med denna nya stil, trots att hans firidrottstränare i high school varnade honom för att använda den[1]. Fosbury var dock ihärdig och fick snart en plats i den olympiska truppen vilket resulterade i en guldmedalj i Olympiska sommarspelen 1968.

Trots att Fosburys inte lyckades slå världsrekord i höjdhopp under 1968-års olympiad och inte ens lyckades kvala in till nästa olympiad i Munchen 1972 och att tränaren för det amerkanska OS-laget, Pat Jordan, varnade för att stilen skulle knäcka nacken på en hel generation av höjdhoppare, så ledde Fosburys nya höjdhoppsteknik teknik till att denna teknik idag är den dominerande höjdhoppstekniken bland elitidrottare.[2][3][4][5]

Teknik[redigera | redigera wikitext]

Ansatsen i Fosbury flop utmärks av att höjdhopparens sista 4-5 steg beskriver en kurva, vilken möjliggör för höjdhopparen att luta sig från ribban och sänka tyngdpunkten. Detta ackumulerar mer tid att bygga upp större kraft redan innan höjdhopparen sviktar sitt knä.

Denna kraft frigörs när höjdhopparen snabbt skiftar sin kroppsvinkel in mot ribban och samtidigt trycker denne från marken med det benet som är närmast ribban (hoppbenet) och skapar en rotation som hjälper till i att skapa höjd över ribban. Hopparen har i hoppögonblicket kroppssidan mot ribban och hoppets riktning. När hopparen påbörjar sitt uppåt-hopp, roterar hopparen sin kropp i tills hopparens är rygg är vinkelrät och vänd mot ribban. Ansatsens innersta arm passerar ribban först, därefter huvud och den kraftigt böjda ryggen och till sist höjdhopparens ben.

Tanken är att hålla så låg kroppslig tyngdpunkt genom hela luftfärden och progressivt få kroppen att passera över ribban genom tills hela kroppen passerat ribban. Det är därför det är viktigt för hopparen att flexa axlar, rygg och ben i en kurvatur över ribban och tyngdpunkten kan vara så mycket som 20cm under ribban under hoppets progression.[6][7][8][9]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ JOSEPH DURSO. Fearless Fosbury Flops to Glory. 
  2. ^ ”Floppin' heck!”. https://spikes.iaaf.org/post/dick-fosbury-tells-spikes-why-its-called-the. Läst 15 mars 2015. 
  3. ^ JOSEPH DURSO. Fearless Fosbury Flops to Glory. 
  4. ^ ”https://spikes.iaaf.org/post/dick-fosbury-tells-spikes-why-its-called-the”. https://spikes.iaaf.org/post/dick-fosbury-tells-spikes-why-its-called-the. Läst 15 mars 2017. 
  5. ^ ”Fosbury flops to an Olympic record”. http://www.history.com/this-day-in-history/fosbury-flops-to-an-olympic-record. Läst 15 mars 2017. 
  6. ^ ”The 800 And 1500 Meters: Racing Fast And Controlled”. http://www.coachr.org/rotation.htm. Läst 15 mars 2017. 
  7. ^ ”http://www.coachr.org/highjumptech.htm”. http://www.coachr.org/highjumptech.htm. Läst 15 mars 2017. 
  8. ^ ”Fosbury Flop”. https://en.wikipedia.org/wiki/Fosbury_Flop. Läst 15 mars 2017. 
  9. ^ ”Physics in Sports: The Fosbury Flop”. http://thevirtuosi.blogspot.se/2011/08/physics-in-sports-fosbury-flop.html. Läst 15 mars 2017.