Fosterdiagnostik

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Leonardo da Vincis teckning av foster i livmodern.

Fosterdiagnostik används numera rutinmässigt i Sverige. Den innebär att undersökningar på mänskliga foster utförs när de befinner sig i moderns livmoder. Undersökningarna kan äga rum vid olika tidpunkter under graviditeten.

Vanligt använda metoder är analyser av ultraljudsundersökning av livmodern och fostervattensprov. Rutinkontrollen med ultraljud företas för att beräkna tidpunkten för förlossningen eller att konstatera om ett foster är friskt eller har allvarliga skador eller riskerar att utveckla svår sjukdom. Vissa sjukdomar hos fostret kan behandlas redan innan barnet är fött. Även moderkakans läge i livmodern undersöks för att kunna förhindra det för modern livshotande tillståndet placenta praevia, dvs. att moderkakan ligger "i vägen" för fostrets passage ut genom förlossningskanalen. I debatten om fosterdiagnostiken har vissa farhågor framförts om den etiska problematiken och om effekterna på sikt;[1] jämförelser har ibland gjorts med den kontroversiella tvångssteriliseringen[källa behövs].

KUB-test företas frivilligt för att bedöma sannolikheten för bland annat Downs syndrom.

Ny metod för fosterdiagnostik[redigera | redigera wikitext]

NIPT-test är på väg att introduceras som en ny form av fosterdiagnostik.[2][3][4][5]. Det är ett blodprov på kvinnan där de vanligaste kromosomavvikelserna hos fostret kan upptäckas.[4]Testet har flera fördelar jämfört med tidigare metoder: det kan utföras redan i graviditetsvecka 9-10, är enkelt, riskfritt och kvinnan får ett tillförlitligare beslutsunderlag än vid KUB. Det medför också att fostervattenprov kan undvikas i större utsträckning, vilket innebär färre missfall och minskat obehag för kvinnan.[5]

När ett NIPT-test visat på kromosomavvikelse bör provtagning från moderkaka eller fostervatten utföras. Tillförlitligheten vid NIPT-test är hög, men ett fåtal resultat kan vara falskt positiva- eller negativa.[5]

Innan NIPT-test genomförs är det viktigt att vården tydligt informerar vad provet kan visa, och att det inte är en rutinmässig undersökning utan en möjlighet att få mer information om fostret. Svaret kan vara svårt att hantera. Därför ska det vara säkerställt att varje gravid kvinna som väljer att göra testet har insett innebörden av de beslut hon kan ställas inför, på samma sätt som med andra metoder för fosterdiagnostik.[5]

Än så länge utför den offentliga vården NIPT-test endast i särskilda fall. Det finns möjlighet att göra testet på privata kliniker och att då själv stå för kostnaden.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Holsten Fagerberg: Foster Familj Samhälle. Liber 1980.
  2. ^ [a b] ”Dagens Medicin."Offentlig start för en bättre fosterdiagnostik. Artikel publicerad 2015-08-26”. http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/08/26/offentlig-start-for-en-battre-fosterdiagnostik/. Läst 2015-12-01. 
  3. ^ ”Läkartidningen. "Fosterdiagnostiken i Sverige står vid ett vägskäl". Artikel publicerad 2014-12-05”. http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2014/12/Vagskal-for-fosterdiagnostiken-i-Sverige/. Läst 2015-12-01. 
  4. ^ [a b] ”Karolinska Universitetssjukhuset. Information om NIPT-test på sjukhusets externa webbsida.”. http://www.karolinska.se/for-patienter/alla-behandlingar-och-undersokningar-a-o/ub-kvinnokliniken/centrum-for-fostermedicin-cfm-solna/nipt-solna/. Läst 2015-12-01. 
  5. ^ [a b c d] ”SBU. Analys av foster-DNA i kvinnans blod: icke-invasiv fosterdiagnostik (NIPT) för trisomi 13, 18 och 21. Stockholm: Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU); 2015. SBU Alert-rapport nr 2015-03. ISSN 1652-7151.”. http://www.sbu.se/201503. Läst 2015-12-01.