Fotoserie

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
David Morgan-Mars Irregular Webcomic! består av fotografier av Lego-figurer.

Fotoserie är en bildberättelse i serieform, där fotografier används istället för teckningar. Alternativt kan det syfta på sammanställning eller utställning av en mängd foton i ett visst ämne.

Fotoserier har under delar av 1900-talet varit en väl spridd uttrycksform i både Italien och olika latinamerikanska länder (spanska: fotonovela). I bland annat Argentina var produktionen av fotoserier en stor del av medieindustrin under främst 1940- till 1960-talet; innehållet var ofta romantikberättelser.[1] I Sverige publicerades ett antal fotoserier i 1960-talstidningen Hjälp!.

I en berättelse av typen fotoserie är ofta texten inplacerad i pratbubblor. Annars finns vissa formella likheter med de bildberättelser med beledsagande texter och repliker som under främst 1900-talet publicerats i olika pornografiska tidskrifter.

Bland fotokonstnärer som använt fotoserier av något slag som uttrycksmedel finns Maria Friberg,[2] Erwin Wurm[3] och Miyako Ishiuchi.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Clarín.com (11 november 1999). ”Cómics y fotonoveleas” (på spanska). clarin.com. https://www.clarin.com/sociedad/comics-fotonoveleas_0_SJMBSI3gAYe.html. Läst 1 februari 2019. 
  2. ^ ”Maria Friberg”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/maria-friberg. Läst 1 februari 2019. 
  3. ^ ”Erwin Wurm”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/erwin-wurm. Läst 1 februari 2019. 
  4. ^ ”Miyako Ishiuchi”. ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/miyako-ishiuchi. Läst 1 februari 2019.