Främlingar på tåg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Främlingar på tåg
(Strangers on a Train)
Främlingar på tåg
Genre Film Noir
Thriller
Regissör Alfred Hitchcock
Producent Alfred Hitchcock (ej krediterad)
Manus Raymond Chandler
Czenzi Ormonde
Whitfield Cook (bearbetning)
Ben Hecht (ej krediterad)
Baserad på Främlingar på tåg av
Patricia Highsmith
Skådespelare Farley Granger
Ruth Roman
Robert Walker
Originalmusik Dimitri Tiomkin
Fotograf Robert Burks
Klippning William H. Ziegler
Produktionsbolag Transatlantic Pictures
Distribution Warner Bros.
Premiär
Speltid 101 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb SFDb
Robert Walker i rollen som Bruno Anthony.

Främlingar på tåg (engelsk originaltitel: Strangers on a Train) är en amerikansk film från 1951 i regi av Alfred Hitchcock. Huvudrollerna spelas av Farley Granger och Robert Walker och framträdande biroller av Ruth Roman, Leo G. Carroll, Kasey Rogers och Patricia Hitchcock (dotter till filmens regissör).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den framstående tennisspelaren Guy Haines (Farley Granger) drömmer om en politisk karriär och har träffat Anne (Ruth Roman), dotter till en senator. Guy Haines vill skiljas från sin fru Miriam Haines (Kasey Rogers), men denna vill inte gå med på skilsmässa. På ett tåg möter han den charmige psykopaten Bruno Anthony (Robert Walker), som har en lysande idé. Om Bruno mördar Guys fru och Guy sedan mördar Brunos rike far, så skulle båda kunna få ett alibi för morden, vilket skulle försvåra för polisen att hitta mördarna. Bruno utför det första mordet och försöker sedan tvinga tennisspelaren att fullfölja det avtal, som han menar har ingåtts.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är baserad på en roman med samma namn av Patricia Highsmith. Detektivromanförfattaren Raymond Chandler skrev ett tidigt utkast till manuset.

Alfred Hitchcock, som ofta själv medverkar i så kallade cameoroller i sina filmer, skymtar förbi i en kort scen cirka elva minuter in i filmen, där han bär ombord en kontrabas på ett tåg.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]