Främlingar på tåg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Främlingar på tåg
(Strangers on a Train)
Främlingar på tåg
Robert Walker i rollen som Bruno Anthony.
Genre Film Noir
Thriller
Regissör Alfred Hitchcock
Producent Alfred Hitchcock, ej krediterad
Manus Patricia Highsmith, roman
Whitfield Cook, bearbetning,
Ben Hecht, ej krediterad
Skådespelare Farley Granger
Ruth Roman
Robert Walker
Leo G. Carroll
Patricia Hitchcock
Produktionsbolag Warner Bros.
Premiär 1951
Speltid 101 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Främlingar på tåg, engelsk originaltitel: Strangers on a Train, är en film, som hade premiär 1951 och är producerad av Warner Bros.. Filmen regisserades av Alfred Hitchcock. Skådespelare är bland andra Farley Granger, Ruth Roman, Robert Walker, Leo G. Carroll, Kasey Rogers och Patricia Hitchcock, dotter till filmens regissör. Filmen är baserad på en roman med samma namn av Patricia Highsmith, som även skrev The Talented Mr. Ripley. Detektivromanförfattaren Raymond Chandler skrev ett tidigt utkast till manuset.

Alfred Hitchcock, som ofta själv medverkar i så kallade cameoroller i sina filmer, skymtar förbi i en kort scen cirka elva minuter in i filmen, när han bär ombord en kontrabas på ett tåg.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Tennisspelaren Guy Haines drömmer om en politisk karriär och träffar Anne, dotter till en senator. Haines vill skiljas från sin fru Miriam Haines, men hon vill inte gå med på skilsmässa. På ett tåg möter han den charmige Bruno Anthony, som har en lysande idé. Om Bruno mördar Guys fru och Guy sen mördar Brunos rike far, så kan båda få ett alibi för morden. Därmed skulle det kunna bli svårt för polisen att hitta mördarna.

Rollista, urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]