Främlingar på tåg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Främlingar på tåg
(Strangers on a Train)
Främlingar på tåg
Robert Walker i rollen som Bruno Anthony.
Genre Film Noir
Thriller
Regissör Alfred Hitchcock
Producent Alfred Hitchcock, ej krediterad
Manus Patricia Highsmith, roman
Whitfield Cook, bearbetning,
Ben Hecht, ej krediterad
Skådespelare Farley Granger
Ruth Roman
Robert Walker
Leo G. Carroll
Patricia Hitchcock
Produktionsbolag Warner Bros.
Premiär 1951
Speltid 101 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb SFDb

Främlingar på tåg, (engelsk originaltitel: Strangers on a Train), är en film från 1951 i regi av Alfred Hitchcock. Huvudrollerna spelas av Farley Granger och Robert Walker och framträdande biroller av Ruth Roman, Leo G. Carroll, Kasey Rogers och Patricia Hitchcock (dotter till filmens regissör).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den framstående tennisspelaren Guy Haines drömmer om en politisk karriär och har träffat Anne, dotter till en senator. Guy Haines vill skiljas från sin fru Miriam Haines, men denna vill inte gå med på skilsmässa. På ett tåg möter han den charmige psykopaten Bruno Anthony, som har en lysande idé. Om Bruno mördar Guys fru och Guy sedan mördar Brunos rike far, så skulle båda kunna få ett alibi för morden, vilket skulle försvåra för polisen att hitta mördarna. Bruno utför det första mordet och försöker sedan tvinga tennisspelaren att fullfölja det avtal, som han menar har ingåtts.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är baserad på en roman med samma namn av Patricia Highsmith, som även skrev The Talented Mr. Ripley. Detektivromanförfattaren Raymond Chandler skrev ett tidigt utkast till manuset.

Alfred Hitchcock, som ofta själv medverkar i så kallade cameoroller i sina filmer, skymtar förbi i en kort scen cirka elva minuter in i filmen, där han bär ombord en kontrabas på ett tåg.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]