Från A till Ö

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Från A till Ö
OriginaltitelFrån A till Ö – en resa orden runt
Genrebarnprogram
Skapad avChristina Lagerson
Ove Magnusson
MedverkandeBirgitta Andersson
Bert-Åke Varg
Inga Gill
MusikOlle Adolphson
Hans Wahlgren (vinjett)
Antal avsnitt26
Längd (per avsnitt)ca 25-30 minuter
Antal säsonger1
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSveriges Radio-TV
InspelningsplatsStockholm
Sändning
OriginalkanalTV1
Originalvisning22 november 1974
6 juni 1975
StatusAvslutad
Kronologi
Relaterade programFem myror är fler än fyra elefanter
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb  SVT Play

Från A till Ö är ett barnprogram som sändes 19741975, i regi av Kari Thomée, med manus av Christina Lagerson och Ove Magnusson. Olle Adolphson stod för musiken medan vinjettmusiken spelades av Hans Wahlgren. Efter den ursprungliga visningen har Sveriges Television visat serien i repris ett otal gånger. Serien är dessutom utgiven på såväl VHS som DVD och finns sedan april 2013 att tillgå via tjänsten Öppet arkiv på Sveriges Televisions webbplats.

Programmets enkla grundidé lyftes av den goda dramaturgin mellan rollerna: Den bohemiska, spontana och konstnärliga Hedvig, den konservativa, nervösa och snobbiga Harriet och den finurlige, egocentriske och vänligt dryge Helge.

Programmet kom att bli en av de mest populära svenska, pedagogiska barnserierna under 1970-talet. Det är en av titlarna i boken Tusen svenska klassiker (2009).[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Huvudpersonen Hedvig Hök (spelad av Birgitta Andersson) flyttar in i en kvarglömd arbetsvagn ute i skogen, efter att hennes kontrakt på lägenheten har blivit uppsagt. I ett rede på taket bor en uggla vid namn Helge (spelad av Bert-Åke Varg) som Hedvig får kontakt med, då det visar sig att han kan prata. Under varje avsnitts gång kommer Hedvig i kontakt med svåra ord som hon själv inte begriper sig på och när hon låtsas förstå eller inte förstår ordets betydelse blir hennes näsa mycket lång och den blir inte normal igen förrän hon förstår sig på ordets rätta betydelse. Det här är någonting Hedvig skäms för och försöker dölja detta när det sker. Den enda som i grunden får se den långa näsan är Helge som under seriens gång är Hedvig till hjälp med att lösa orden. Att Helge kunde hjälpa till beror på att han växt upp på taket till ett tryckeri.[2]

Hedvig löser också korsord vilket bidrar till att hon får ett utökat ordförråd. I slutet av serien kom detta att få en relativt stor betydelse för henne. Hedvig arbetar som tidningsdistributör, hon har målning som hobby och då målar hon fyrkanter, vilket irriterar systern.[2]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Huvudroller[redigera | redigera wikitext]

Gästskådespelare[redigera | redigera wikitext]

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Varje avsnitt av serien kretsar kring en begynnelsebokstav i alfabetet, vilket har gett programmets namn Från A till Ö. Även om det svenska alfabetet har 29 bokstäver producerades 26 episoder. Detta berodde bland annat på att inget avsnitt handlade om bokstaven W (vilket möjligen kan bero på att W räknades samman som V på den tiden) samt att man slog ihop bokstäverna X, Y och Z till ett gemensamt avsnitt. Avsnittet med bokstaven Q tog inte upp ett enda ord på den bokstaven, möjligen till följd av att det då inte fanns så många svenska ord på just den bokstaven.

Innan avsnitten slutas hålls en kortare sammanfattning där Hedvig hämtar foton i sin brevlåda och klistrar in i sitt fotoalbum samtidigt som hon och Helge förklarar vilka ord som varit aktuella i episoden. Sedan avslutas allt med att Hedvig sjunger "Som om jag inte skulle kunna så enkla saker, jag bara frågar? Kom och skriv mig det på näsan! Kom och skriv mig det på näsan! Kom och skriv mig det på näsan! Den som våååågar!"[2]

Gästroller[redigera | redigera wikitext]

Under de flesta avsnitten dök flera gästroller upp som antingen hjälpte (eller stjälpte) Hedvig att både få ny bekantskap men också att lära sig fler ord. Nästan alla sådana roller syntes bara till i enstaka avsnitt men några var återkommande roller däribland en ung Sussie Eriksson och Stig Ossian Eriksson som tusenkonstnären Hektor Lundström som bor i tält nära Hedvig. Dessutom fick seriens ena manusförfattare Ove Magnusson hoppa in i olika roller som son till den äldre mannen Oskar i avsnitt G, hänsynslös man i avsnitt H, lagbrytare i avsnitt L, provocerande pappa som sedan blir provocerad själv i avsnitt P, biträde i livsmedelsaffär, kypare, resebyråförsäljare Malingborg, blomsterhandlare samt man i telefonkiosk i avsnitt V och resebyråförsäljare Malingborg i avsnitt Ö

I hälften av de 26 avsnitten sågs även Hedvigs syster Harriet, spelad av Inga Gill. I avsnitt A, B och C sågs Harriet endast när hon ringde till Hedvig, vilket gjordes genom en bildtelefon. I avsnitt H sågs hon först på telefonskärmen innan hon kom på sitt första besök hos Hedvig sen Hedvig flyttade in i vagnen. I avsnitt L, M, P, Q, S, T, V, Ä och Ö sågs Harriet endast som gäst hos Hedvig.

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Nr Titel Regi Manus Originalvisning
01"Bokstaven A"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson22 november 1974

Hedvig Hök flyttar ut till den övergivna vagnen i skogen efter att hennes kontrakt blivit annullerat av husvärden. När hon plockar upp sina flyttsaker berättar hon om första gången som hennes näsa blev lång (när husvärden annullerade kontraktet) och sedan kort igen då hon förstod vad annullera betydde. Ugglan landar på taket men Hedvig jagar bort den. Lite senare sitter Hedvig och löser korsord då ugglan landar på taket igen. Hedvig går ut och försöker köra bort den igen, men då börjar ugglan prata och skäller ut Hedvig och anklagar henne för att vara auktoritär (vilja bestämma över andra). Återigen blir Hedvigs näsa lång och hon får låta ugglan förklara för sig (och förstår då och näsan blir kort). Hedvig låter ugglan bo kvar på taket, då hon inte vill vara auktoritär.

Efter detta ringer Hedvigs syster Harriet som inte blir så nöjd av att få reda på att Hedvig flyttat till en gammal vagn i skogen. Harriet undrar sedan om Hedvig tänker utnyttja allemansrätten, ett ord Hedvig inte begriper, och då blir näsan lång igen. Harriet ifrågasätter bildöverföringen och Hedvig bryter samtalet genom att dra ut telefonkontakten. När Hedvig gått ut från vagnen igen har en flicka (Sussie) satt upp ett tält precis bredvid vagnen. Hedvig och Sussie lär känna varandra eftersom Sussie vet vad allemansrätten innebär. Hedvigs näsa blir kort igen efter den förklaringen. Däremot får Hedvig förklara sig för Sussie vad som hände med näsan.

Ord: Annullera, Auktoritär, Allemansrätt

Gästroller: Sussie Eriksson – sig själv
02"Bokstaven B"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson29 november 1974

Hedvig storstädar hos ugglan (som är ute på jakt) för att han inte hållit rent efter sig. Under städandet ringer Harriet och försöker förklara för Hedvig att hon måste skaffa sig en budget. Hedvigs näsa blir lång. Efter samtalet har ugglan kommit tillbaka till sitt bo och skäller ut Hedvig för att ha stökat till det bland pinnarna. Hedvig bekantar sig med ugglan (och får veta att han heter Helge) och får reda på hur en budget ser ut (med ugglematsexempel). Helge ställer ett krav på att Hedvig ska införskaffa en TV.

En byråkrat, från kommunala verket avdelning boendemiljö, vid namn Hurrving kommer på besök för att begära att en del åtgärder görs vid Hedvigs bostad. Hedvig får en massa papper att fylla i som hon åker in med till kommunala verket. Där får hon leta en stund efter rätt byråkrat som ska stämpla. Ärendet bordläggs. Hedvig får också lära Helge vad en byråkrat är. Därefter får Helge lära Hedvig vad biodynamisk är (eftersom Hedvig inte vet vad ordet betyder).

Ord: Budget, Byråkrat, Biodynamisk

Gästroller: Sven Lindberg – Hurving, byråkrat från kommunala verket
03"Bokstaven C"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson6 december 1974

Hedvig hittar en liten brevlåda bredvid sin egen, som Helge satt upp. I brevlådan finns en tidning vid namn Skogsropet som innehåller djurs åsikter. Hedvig blir upprörd över vad som står i tidningen och då får Helge lära henne vad ordet censur betyder, då Hedvig verkar kräva detta. Hedvig, som inte vet vad censur är, får lång näsa till dess Helge förklarat för henne vad det innebär.

Hedvig ger sig ut på stan och hittar containrar (som hon inte vet vad det heter) med en massa skräp. Bland annat tar hon med sig en stol och en TV hem till vagnen. På TV:n visar de Sportspegeln, ett program som Helge vill se på. Under sändningen ringer Harriet och Hedvig stänger av TV:n. Först skojar Hedvig med sin syster och låtsas vara någon annan, men framträder sedan som sig själv. Under samtalet berättar Hedvig om sitt TV-kap och får då reda på vad en container är. Hedvig får lång näsa igen, men den blir strax kort igen när Harriet förklarat.

Harriet ställer sedan frågan när Hedvig ska bli en ciliviserad människa. Återigen får Hedvig lång näsa. Hon frågar sedan både Helge och Harriet (över telefon) vad ciliviserad betyder, men förstår inte själv. Till slut får hon kort näsa när hon förstår vad det betyder.

Ord: Censur, Container, Civilisation
04"Bokstaven D"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson13 december 1974

Ord: Demokrati, demonstrera, distribuera

Gästroller: Olof Palme – sig själv
05"Bokstaven E"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson20 december 1974

Ord: Ekologi, energi, elektricitet

Gästroller: Sussie Eriksson, Lena Magnusson – sig själva
06"Bokstaven F"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson10 januari 1975

Ord: Flexibel, fältbiolog

Gästroller: Staffan Hallerstam – fältbiolog
07"Bokstaven G"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson17 januari 1975

Ord: Generationer, generös och glömska

Gästroller: Håkan Westergren – äldre man, Ove Magnusson – mannens son, Ann Ackeryd – expedit
08"Bokstaven H"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson24 januari 1975

Ord: Horoskop, hygien och hänsyn

Gästroller: Ove Magnusson – hänsynslös man
09"Bokstaven I"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson31 januari 1975

Ord: Information, ironi och indoktrinera

Gästroller: Ulf Brunnberg – Göran Gyllendröm, säljare på Aktiebolaget Förnyelse
10"Bokstaven J"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson7 februari 1975

Ord: Jakt, jäkta och jämlikhet

Gästroller: Björn Gustafson – Arvid Tallfors, jägmästare
11"Bokstaven K"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson14 februari 1975

Ord: Kommunikation, könsroller och kondition

Gästroller: Anita Wall – Karin Knate, motionär och TV-reparatör
12"Bokstaven L"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson21 februari 1975

Sedan förra avsnittet, är Hedvig mycket sur på Helge efter det han sa om att tjejer inte klarar av samma saker som killar kan. Hon försöker skratta bort situationen, men istället blir hon tvärarg och vrålar ut sin ilska. Helge berättar för henne att det inte är bra att vara långsint. Hedvig tror att han säger långsynt, och får lång näsa. Helge förklarar vad ordet innebär och näsan krymper. Efteråt ber han om uräskt och medger att han var dum och de blir vänner igen.

Senare på dagen ligger Hedvig i soffan och läser en bra bok medan hon äter vindruvor. Då knackar det på dörren. Hedvig gömmer sig under filten, i hopp om att personen ska gå, men det visar sig att det är Harriett som har flyttat hemifrån tillfälligt. Hon ska nämligen göra om vardagsrummet till en swimmingpool och då har hon bestämt sig att bo hos Hedvig, som mycket motvilligt går med på det. Lite senare när systrarna äter lunch, klagar Harriett på att bordet är för litet och att det borde finnas lag på att sådana bord inte borde få göras. Hedvig missförstår allting och får lång näsa. För att dölja det, hittar hon på en lek som går ut på att Harriett ska räkna till hundra medan hon står inne i vagnen. Helge inser allvaret och istället för att göra sig lustig berättar han vad lag innebär.

Ord: Lag, lojal och långsint

Gästroller: Ove Magnusson – lagbrytare
13"Bokstaven M"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson28 februari 1975
Ord: Majoritet, mode och motiv
14"Bokstaven N"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson7 mars 1975

Ord: Nonchalant, naiv och negativ

Gästroller: Stig Grybe - Allan Bjök, vedhuggare
15"Bokstaven O"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson14 mars 1975

Ord: Organisera, orientering och originell

Gästroller: Jörgen Lantz – orienterare
16"Bokstaven P"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson21 mars 1975
Ord: Provocera, politik och pantomim
17"Bokstaven Q"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson4 april 1975

Ord: Quinna, internationell, komplicerad

Gästroller: Conny Johansson – sig själv
18"Bokstaven R"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson11 april 1975

Ord: Rabatt, resurser och revansch

Gästroller: Nils Hallberg – potatisförsäljare
19"Bokstaven S"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson18 april 1975
Ord: Standard, spontan och skatt
20"Bokstaven T"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson25 april 1975
Ord: Temperament, taktik, tolerera
21"Bokstaven U"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson2 maj 1975

Ord: Uppehälle, uppskov och umgänge

Gästroller: Stig Ossian Ericson – Hektor Lundström, granne till Hedvig och tusenkonstnär
22"Bokstaven V"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson9 maj 1975

Ord: Variera, vokabulär och vetgirig

Gästroller: Ove Magnusson – biträde i livsmedelsbutik/kypare/reseförsäljare/blomsterförsäljare/man vid telefonkiosk
23"Bokstäverna X, Y och Z"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson23 maj 1975

Ord: Xylofon, ymnigt och zoologi

Gästroller: Kristina Adolphson – Agnes Grön, skalbaggsmålare
24"Bokstaven Å"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson30 maj 1975
Ord: Åsikt, åberopa och åskådliggöra
25"Bokstaven Ä"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson5 juni 1975

Ord: Ändamål, ädelmodig och ändalykt

Gästroller: Pierre Lindstedt – Valdemar Eriksson, sökare efter vagnen
26"Bokstaven Ö"Kari ThoméeChristina Lagerson, Ove Magnusson6 juni 1975

Ord: Överraskning, överlägga och överlåta

Gästroller: Ove Magnusson – resebyråförsäljaren, Stig Ossian Ericson – Hektor Lundström

Scenuppsättningar[redigera | redigera wikitext]

Hösten 2006 sattes Från A till Ö upp som scenproduktion på Maximteatern i Stockholm. Sara Edwardsson spelade Hedvig, Jonas Leksell spelade Ugglan Helge och bland övriga skådespelare märktes Anna Blomberg och Sofia Bach. Produktionen fortsatte sedan som ett gästspel till Lorensbergsteatern i Göteborg med nypremiär den 10 november 2007.[4]

Under sommaren 2014 sattes pjäsen upp som friluftsteater i Gamla Linköping med regi och produktion av Håkan Bäck.[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gradvall et al 2009, #408
  2. ^ [a b c] Tideström, Karin (18 april 2013). ”Från A till Ö”. Sveriges Television. http://blogg.svt.se/oppet-arkiv/fran-a-till-o/. Läst 29 juni 2013. 
  3. ^ Lindner, Tobias (2006-05-07): "Ugglan Helge och Hedvig är tillbaka". aftonbladet.se. Läst 24 november 2016.
  4. ^ Lindner, Tobias (7 maj 2006). ”Ugglan Helge och Hedvig är tillbaka”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article10815636.ab. Läst 29 juni 2013. 
  5. ^ ”Kreativ Partner - Håkan Bäck”. http://www.kreativpartner.se/om_hakan.html. Läst 24 oktober 2014. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]