Hoppa till innehållet

Från Lark Rise till Candleford

Från Wikipedia
Från Lark Rise till Candleford
OriginaltitelLark Rise to Candleford
GenreDrama
Skapad avBill Gallagher
Flora Thompson (romaner)
MedverkandeOlivia Hallinan
Julia Sawalha
Brendan Coyle
Claudie Blakley
Mark Heap
John Dagleish
BerättarröstSarah Lancashire
Antal avsnitt40
Längd (per avsnitt)60 minuter
Antal säsonger4
LandStorbritannien
SpråkEngelska
Produktion
ProduktionsbolagBBC[1]
ProducentGrainne Marmion[2]
Sändning
OriginalkanalBBC
Originalvisning13 januari 2008
13 februari 2011
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Från Lark Rise till Candleford (originaltitel: Lark Rise to Candleford) är en brittisk dramaserie från 20082011. Programmet är en BBC-bearbetning av Flora Thompsons trilogi med delvis självbiografiska romaner från den engelska landsbygden, som publicerades mellan 1939 och 1943. Det första avsnittet sändes den 13 januari 2008 på BBC One och senare bland annat i SVT 1. Hösten 2011 sände SVT 1 säsong fyra, medan säsong två repriserades i samma kanal.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien handlar om Laura Timmins (Olivia Hallinan), en tonårsflicka från byn Lark Rise som av sina föräldrar sätts i arbete på postkontoret i den närbelägna staden Candleford. Posten förestås av Dorcas Lane (Julia Sawalha), en kusin till Lauras mor Emma (Claudie Blakley). Lauras far, stenhuggare Robert Timmins (Brendan Coyle), är först misstrogen men kommer senare att glädja sig åt Lauras framgångar i det nya arbetet. Lauras granne i Lark Rise, Alf Arless (John Dagleish), är kär i henne men inser att hon påverkats av sitt liv i Candleford och aldrig kommer att besvara hans känslor.

På posten finns brevbäraren Thomas Brown (Mark Heap), en mycket religiös man, som nogsamt undviker det världsliga livet. Pigan Zillah (Liz Smith) har varit med i många år och ansvarar för hushållet.

I den säsong som började i januari 2009 tillkom nya rollfigurer, bland andra hotellägaren James Dowland (Jason Merrells), som förälskar sig i Dorcas Lane. Sedan Zillah avlidit tar Minnie (Ruby Bentall) över, en mycket naiv ung flicka, som ofta gör sin husmor förlägen med rättframma frågor och kommentarer.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]