Franc

Från Wikipedia

Franc är från början namnet på en gammal fransk (Francorum Rex) valuta. Francen har rötter i senare halvan av 1300-talets Frankrike under Johan II av Frankrike.

Med den franska revolutionen infördes 1795, samtidigt med metersystemet, franc som den enda valutan och utgjorde sedan 1803 enheten i det franska myntsystemet.[1] Franc förblev Frankrikes valuta till och med övergången till Euro 2002 (de facto, dock beslutat 1999). I samband med Charles de Gaulles tillträdande som president för den nybildade femte republiken i januari 1959, devalverades francen med 29 procent. Samtidigt infördes en valutareform där alla sedlar och mynt skulle bytas ut mot nya. Den nya francen värdesattes till 1 ny Franc mot 100 gamla. "Två nollor ströks" och samtidigt återinfördes de 1945 avskaffade centimes (1 franc = 100 centimes). Den "äldre" francen kallades därefter Gamla franc.

Franc har använts som valuta i en rad länder med anknytning till det franska kolonialväldet där de flesta länder idag är samlade i Organisation internationale de la francophonie.

Aktuella valutor[redigera | redigera wikitext]

Idag används franc som valuta i följande områden och länder:

Historiska valutor[redigera | redigera wikitext]

Tidigare användes franc i den Latinska myntunionen och fram till 31 juli 2003 var madagaskisk franc valutan i Madagaskar.

Den belgiska, franska och luxemburgska francen har numera ersatts av euro.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Franc i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1908)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]