Franciskanklostret och kyrkan, Dubrovnik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Franciskanklostret och kyrkan
Kloster och klosterkyrka
Franciskanklostret och kyrkan i Dubrovnik 2011. Till höger i bild syns Onofrios stora fontän.
Franciskanklostret och kyrkan i Dubrovnik 2011. Till höger i bild syns Onofrios stora fontän.
Land Kroatien Kroatien
Stift Dubrovniks stift
Läge Dubrovnik
Religion Romersk-katolska kyrkan
Uppförd 1317-1400-talet

Franciskanklostret och kyrkan (kroatiska: Franjevački samostan i crkva) är ett romersk-katolskt kloster och klosterkyrka i Dubrovnik i Kroatien. Franciskanklostret och dess klosterkyrka (Sankt Franciskus av Assisis kyrka) är belägen vid Stradun i Gamla stans nordvästra hörn, i närheten av Pileporten, Onofrios stora fontän och ringmuren. Klostret började byggas 1317 och stod färdigt under 1400-talet.[1][2]

Det kvadratiska byggnadskomplexet bär stildrag från den romanska arkitekturen, gotiken, renässansen och barocken och är en av de viktigaste historiska byggnaderna i staden. Dess apotek, ett av de äldsta i Europa som fortfarande är i bruk,[3][4][5] är ett av Dubrovniks sevärdheter.

"Små brödernas" franciskankloster[redigera | redigera wikitext]

"Små brödernas" franciskankloster började byggas 1317 men föga är känt om dess tillkomst. Klostret har en innergård med en fontän från 1400-talet. Vid den södra korsgången finns ett epitafium, en inskription i sten med ett typsnitt som användes i början av 1300-talet, som berättar att Mihoje Brajkovfrån Bar var korsgångens byggmästare och skulptör.[6]

Sankt Franciskus av Assisis kyrka[redigera | redigera wikitext]

Sankt Franciskus av Assisi-kyrkans interiör 2009.

Klosterkyrkan Sankt Franciskus av Assisis kyrka (Crkva svetog Franje Asiškog)[1] är uppförd i romanik, renässans- och barockstil. Den enskeppiga kyrkan är 44 m lång, 13 m bred och 15 m hög.[7]

Fram till jordbävningen 1667 hade den 21 altare. I den efterföljande branden förstördes målningar av Tizian, Rafael och Caravaggio liksom verk av den lokala Dubrovnikskolan.[7] Den enda delen av kyrkan som klarade jordbävningen oskadd var portalen vid dess södra vägg. Denna är uppförd i venetiansk gotisk stil och är ett verk av bröderna Leonard och Petar Petrović. Portalen har en lunett utsmyckad med en pietà från 1498.[7] Ovanför dörrposterna finns figurer föreställande sankt Hieronymus och sankt Johannes[förtydliga].

Efter jordbävningen och den efterföljande branden restaurerades kyrkan som då även fick stildrag från barocken. Kyrkan har idag sju stenaltare och dess monumentala huvudaltare i trä är från 1713.[7] Skulpturen i dess centrala del är ett verk av venetianaren Marino Gropelli.

Gamla apoteket[redigera | redigera wikitext]

Franciskanklostrets apotek, Gamla apoteket (Stara ljekarna), är ett av de äldsta i Europa som fortfarande är i bruk.[3][8] Det anses ha grundats samtidigt som klostret 1317 och har sedan dess varit i kontinuerligt bruk. Det har tidvis varit inhyst i olika lokaler men sedan 1955 ligger apoteket i dess ursprungliga lokal på bottenplanet vid klostrets huvudentré.[8] I apotekets hyllor står äldre destillationskärl, mortlar, mätinstrument och kärl.

Information om apotekets verksamhet från etableringen 1317 till jordbävningen 1667 är knapphändig då det mesta av dess dokumentation förstördes i den efterföljande branden. Äldre krönikor berättar att apoteket ursprungligen etablerades för att kunna hjälpa sjuka munkar vid klostret men sedan kom att tjäna allmänheten av humanitära skäl.

Franciskanmuseet och biblioteket[redigera | redigera wikitext]

I Franciskanklostrets museum (Muzej franjevačkog samostana) som är beläget i klostrets kapitelsal finns en samling med religiösa konstverk och föremål som tillhör franciskanorden. I museet finns även instrument från det gamla apotekets laboratorium och ett bibliotek med äldre volymer.[9]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Dubrovniks internationella universitet Arkiverad 20 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine. (kroatiska)
  2. ^ Dubrovacka-biskupija.hr - Dubrovniks stifts officiella webbplats (kroatiska)
  3. ^ [a b] Museiska dokumentationscentret Arkiverad 26 mars 2017 hämtat från the Wayback Machine. (kroatiska)
  4. ^ Dubrovnik-online.com Arkiverad 19 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine. (engelska)
  5. ^ Dubrovniks turistförening Arkiverad 31 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine. (engelska)
  6. ^ Franciskanklostrets officiella webbplats Arkiverad 19 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine. (engelska)
  7. ^ [a b c d] Franciskanklostrets officiella webbplats Arkiverad 19 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine. (engelska)
  8. ^ [a b] Franciskanklostrets officiella webbplats Arkiverad 19 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine. (engelska)
  9. ^ Dubrovniks turistförening[död länk] (kroatiska)