Franke

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För akademikern född 1942, se Sigbrit Franke. För idrottsklubben från Västerås, se IK Franke.
Franke
BakgrundGöteborg, Sverige

Franke är ett rockband från Göteborg bestående av bröderna Nicklas och Fredrik Franke, Alexander Hall, Ramo Spatalovic, Robert Eklund och tidigare Pontus Wallgren. Deras svenska texter präglas av svärta, alienation och problematiserad kärlek. Musikaliskt hör Franke hemma i en alternativ indiepop-fåra med hårda distade riff som i kombination med texterna signalerar desperation och rotlöshet. Debutalbumet Optimismens hån (2003) gavs ut av independent-bolaget Service. Det producerades av Björn Olsson.

Hösten 2008 blev det klart att Franke bytte skivbolag till Luxury. I december 2008 släpptes singeln "Skinnad / 90-60-90" (7" + download), och den 14 januari 2009 kom Frankes andra studioalbum, Det krävs bara några sprickor för att skapa ett mönster. Den här gången producerades albumet av Mattias Glavå.

Franke har tagit ställning mot den kommersiella skivbranschen och känt sig som en främmande fågel i densamma. Franke har uttalat att de känner släktskap med The Bear Quartet och deras kompromisslösa inställning mot att vara säljande och ständigt tillgängliga för media och branschfolk.[källa behövs]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]