Frankensteins brud

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Frankensteins brud
(Bride of Frankenstein)
Frankensteins brud
Genre Skräckfilm
Regissör James Whale
Producent Carl Laemmle, Jr.
Manus William Hurlbut
Adaption:
William Hurlbut
John L. Balderston
Baserad på Frankenstein av
Mary Shelley
Skådespelare Boris Karloff
Elsa Lanchester
Originalmusik Franz Waxman
Fotograf John J. Mescall
Klippning Ted Kent
Produktionsbolag Universal Pictures
Distribution Universal Pictures
Premiär
Speltid 75 minuter
Land USA USA
Språk Engelska
Föregångare Frankenstein (1931)
IMDb SFDb

Frankensteins brud (originaltitel: Bride of Frankenstein) är en amerikansk skräckfilm från 1935 i regi av James Whale. Det är den första uppföljaren till Universal Pictures film Frankenstein från 1931. I huvudrollerna ses Boris Karloff som monstret, Elsa Lanchester i den dubbla rollen som Mary Shelley och Monstrets brud, Colin Clive som Henry Frankenstein samt Ernest Thesiger som doktor Septimus Pretorius.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Dr Henry Frankenstein (Colin Clive) har bestämt sig för att sluta upp med sina experiment och istället ägna sitt liv åt sin blivande hustru Elizabeth (Valerie Hobson). Dr Septimus Pretorius (Ernest Thesiger) försöker övertala Frankenstein att hjälpa honom skapa mer liv.

När Frankenstein vägrar tar Pretorius kontroll över hans monster och tvingar honom att skapa en brud (Elsa Lanchester) till monstret.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmens namn har en dubbel betydelse; dels Dr. Frankensteins och dels monstrets hustru. Filmen skiljer sig på flera sätt från romanen i jämförelse med den första filmen. Till exempel dödar monstret i boken Frankensteins fru, men i filmen gör han det inte. I början av filmen får man se Mary Shelley berätta historien om Frankenstein och se klipp från den första filmen, trots att historien i slutet av den första filmen var väldigt löst baserad på romanen.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]